Sprema se miting

Bošnjaci prave sveopći front: Bitno je spremiti se na rat?!

Vijesti / Flash | 01. 09. 2016. u 11:22 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveopći front "Stop podjeli BiH" osnovat će se kao odgovor na raspisivanje referenduma u Republici Srpskoj a uskoro bi trebao biti inicijativni sastanak na kojem će ugledne javne osobe ući u inicijativni odbor pokreta.

Inicijator je Muhamed Mahmutović, novinar porijeklom iz Cazina, koji je između ostalog pisao i za portal Al Jazeerae, koji je najavio da će se prvi prosvjed održati 9. rujna u Sarajevu, a članovi inicijativnog odbora ovog pokreta su Muhamed Velić, Husein Mahmutović, Sejfudin Tokić...

''Ovakav naziv smo izabrali iz razloga što će se BiH pokušavati dijeliti i nakon tog 25. rujna, kad ćemo moći reći da je Daytonski sporazum - prošlost, hvala Bogu, mi smo odavno trebali tražiti njegovo ukidanje i povratak na legalni Ustav RBiH, ali eto, odlučiše se neprijatelji BiH da to urade prije nas! Ali, BiH će biti još tu i zato smo krenuli u okupljanje patriota svih vjera i zanimanja, kojima je ova zemlja na srcu!'', napisao je u svojevrsnom proglasu na Facebooku Mahmutović.

No, nakon njegove ranije najave kako se iz Švedske vraća u BiH kako bi se nešto poduzelo povodom novih podjela, uslijedile su reakcije od kojih neke pozivaju na sveopću mobilizaciju Bošnjaka. Tako je Mahmutović s puta iz Malmoa u Švedskoj za BiH napisao kako bi bilo dobro da se na dan održavanja referenduma u RS u Sarajevu okupi barem 100.000 ljudi kako bi pokazali da se za BiH ''ima tko boriti i da im takve ideje ne padaju na pamet''. No, odgovoreno mu je kako BiH ne treba mitinge ljubavi ni bratstva i jedinstva.

Predloženo je da se na skup pozove Haris Silajdžić, ali ima i protivnika onih koji su da se bilo kakvi političari okupljaju povodom ove ideje. Neki misle i da od šupljih parola nema ništa.

''Puno bolja i konkretnija stvar bi bila da se udruže sve boračke organizacije i udruženja i naprave probnu regrutaciju dobrovoljaca na velikom polju na Igmanu npr. I ako se javi desetak hiljada vojno sposobnih dobrovoljaca vjerujte da će biti konkretna poruka i našim političarima i vojno policijskim strukturama, a i onima koji sanjaju o cijepanjima BiH a također i svim građanima da mogu mirniji biti jer ima tko da ih brani'', stoji u komentaru izvjesnog Alena Marića, koji je naišao na odobravanje i podršku. Neki čak navode kako je ''glavna potrebna stvar psihološki pripremiti naše ljude na rat (koji neminovno dolazi)''.

No, Mahmutović, koji na svojem Facebook profilu ima i poruka kako bi svi trebali moliti ''Allaha za nestanak genocidne srpske'', i koji u svojim tekstovima RS naziva četnitetom, kaže kako nema govora o pozivu na rat.

''Svi oni koji nas optužuju da prizivamo rat, neka razmisle još jednom, je li isto pozivati na budnost, na oprez i obranu domovine i huškati na neki osvajački rat kojeg nikad nismo vodili? Mi samo želimo pokazati da ćemo se za našu domovinu boriti svim demokratskim sredstvima, a ako budemo napadnuti kao prije, ne želimo biti onako nespremni!'', napisao je Mahmutović.

Inače, kad je u pitanju zveckanje oružjem, iz Konjica je poslano priopćenje Udruženja maloljetnih boraca u kojem se poziva na mobilizaciju, a oglasilo se i Udruženje Zelenih beretki koje je zatražilo uvid u spremnost BH vojske. Ulje na vatru dolila je i izjava bošnjačkog člana predsjedništva Bakira Izetbegovića, koji je rekao kako se ruši mir u BiH i kako može doći do sukoba.

S druge strane, anketa portala Bljesak.info, u kojoj je do pisanja ovog teksta sudjelovalo 1.700 ljudi, pokazala je kako je prisutan strah od novih sukoba. Naime, 54 posto ispitanih reklo je kako ne strahuje od rata. Njih 46 posto strahuje od novog rata u BiH.

Prije nekoliko dana zatražili smo i odgovor Ministarstva sigurnosti BiH na navedene aktivnosti, ali odgovor još uvijek čekamo.

Kopirati
Drag cursor here to close