RS ne priznaje brojke

Bošnjaci su i prije popisa pripremali podmetanja

Vijesti / Flash | 21. 06. 2016. u 09:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas kako institucije tog bh. entiteta ne prihvaćaju odluku direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića od 18. svibnja o usvajanju jedinstvenog programa obrade popisne građe.

Tvrdi kako je ta odluka ''nezakonita, jer Jukić u skladu sa Zakonom o popisu nije imao ovlasti da usvoji spomenuti program, ni da propiše takvu odluku''.

Kazao je kako u skladu sa Zakonom o popisu, Agencija utvrđuje Jedinstveni program za obradu podataka, a entitetski zavodi sudjeluju u njegovoj izradi i moraju dati svoju suglasnost, što u ovom slučaju nije ispoštovano.

''Jukić je prekoračio svoja ovlaštenja'', tvrdi Višković.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a, uime predlagača dnevnog reda za današnju posebnu sjednicu, naveo je da su bošnjački predstavnici i prije pripreme i tijekom provođenja popisa imali za cilj da se ovo tehničko i stručno pitanje "pretvori u političko, uz opstrukcije i podmetanja''.

Podsjetivši na aktivnosti koje su preduzimale vlasti RS-a nakon ove odluke, Višković je dodao da je dan nakon Jukićeve odluke i Zavoda za statistiku RS-a uložio službeni protest direktoru Jukiću i Agenciji za statistiku BiH "povodom objavljivanja spornih akata bez suglasnosti i bilo kakve konzultacije sa Zavodom''.

U navedenom protestu, Zavod je, kaže, ukazao "na nezakonitosti i posljedice takvog čina'' te uputio Vijeću ministara službeni zahtjev za stavljanje izvan snage spornih akata što se nije dogodilo.

O aktivnostima koje su slijedile tijekom pripreme i provođenja popisa, kao i nakon Jukićeve odluke, zastupnicima je na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a govorila i direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković.

Kopirati
Drag cursor here to close