Lobiranja

Bošnjačka udruženja u Americi nastoje spriječiti konferenciju o Daytonu

Vijesti / Flash | 14. 10. 2015. u 17:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Washington je počela konferencija koju povodom 20 godina Daytonskog mirovnog sporazuma organizuje ugledni američki magazin Foreign Policy, a na kojoj sudječuje predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

''Konferenciju prati veliki pritisak bošnjačkih udruženja u Americi koji vode kampanju protiv ovog događaja želeći utjecati na organizatora da otkaže konferenciju kako RS ne bi imala priliku da iznese svoje viđenje Daytona, ali i budućnosti BiH'', navodi se u priopćenju Vlade RS.

Ovaj skup je, kako se dodaje, odlična prilika da se razgovara o efektima Daytonskog sporazuma koji su postignuti tijekom 20 godina i da se potvrdi opredjeljenje poštovanja Daytona.

''RS uvijek naglašava da upravo zahvaljujući decentraliziranoj strukturi zemlje koju je uspostavio Dayton omogućeno da država funkcionira u miru ovih 20 godina'', navode iz entitetske vlade.

Tvrdi se da je organizator konferencije, Foreign Policy, "suočen s pritiscima bošnjačkih udruženja u Americi koji su nastojali spriječiti održavanje konferencije iako su i predstavnici bošnjačkih udruženja pozvani da sudjeluju na skupu“.

U uvodnom izlaganju, Cvijanović je istaknula da je Daytonski mirovni sporazum proizveo obavezujuće međunarodne ugovore čiji cilj nije bio samo okončanje tragičnog građanskog rata, nego i uspostavljanje dugotrajne strukture održivog političkog sustava u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close