Pred Vladom

Branitelji najavili prosvjede u Sarajevu

Vijesti / Flash | 12. 12. 2016. u 13:24 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koordinacija braniteljskih udruženja i saveza u Federaciji Bosne i Hercegovine najavila je za četvrtak, 15. prosinca, u 11.55 sati, prosvjede članstva ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu.

Osnovni zahtjev prosvjednika će biti vraćanje na raniji nivo novčanih primanja koja su 2013. smanjena za 20 do 70 posto za oko 10.000 vojnih umirovljenika, izjavio je na press konferenciji predsjednik Koordinacije Šaban Habibović.

Cilj nezadovoljnog članstva bio bi ispunjen kad bi stupile na snagu izmjene i dopune Zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja, koje je u svibnju ove godine pripremila interresorna grupa u Federalnoj vladi.

Međutim, Vlada ih nije dosad uputila u parlamentarnu proceduru, pa će prosvjedi u četvrtak zatražiti da ona to učini što prije, po hitnom postupku, naveo je na press konferenciji potpredsjednik Saveza udruga umirovljenih pripadnika HVO-a Zdenko Marković.

Članovi Koordinacije napominju da su 2013. njihova prava umanjena prethodnim izmjenama i dopunama Zakona, odnosno "Helezovim zakonom", nazvanim tako kolokvijalno po Zukanu Helezu, bivšem federalnom ministru za pitanja branitelja i invalida obramenooslobodilačkog rata.

Vahid Karavelić iz Udruženja generala BiH rekao je na press konferenciji da će prosvjednici ostati istrajni u zahtjevu za vraćanje oduzetih prava i spriječiti devastaciju boračkih zasluga i dostojanstva.

Osim Udruženja generala BiH i Zajednice županijskih udruga umirovljenih pripadnika HVO-a, asocijacije koje su se kao članice Koordinacije braniteljskih udruženja i saveza u FBiH odlučile za prosvjede su Udruženje umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH, Udruženje za zaštitu tekovina borbe BiH i Savez brigadnih udruženja 1. korupsa.

Kopirati
Drag cursor here to close