Pohlepa

Brčko: Bankarica za šest godina Kinezima ukrala 250 tisuća KM

Vijesti / Flash | 11. 12. 2014. u 19:48 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu koju je lokalno Tužiteljstvo podiglo protiv Jele Cvijanović (37) iz Brčkog zbog osnovane sumnje da se, kao službenica Bobar banke u ovom gradu, niz godina bavila zloupotrebom položaja i drugim nezakonitostima kojima je pribavila protupravnu imovinsku korist od oko 250.000 KM.

Optužnica, koja kako prenosi Srna ima više od 20 točaka, Cvijanović tereti da je od 2003. do 2009. godine pri obavljanju poslova platnog prometa i poslova štednje oštetila više od 40 komitenata banke.

Noj je stavljeno na teret da je novac, umjesto da ga prenese na račune prema nalozima komitenata, uzimala za sebe, zadržavajući pojedinačne iznose u visini i do 22.000 eura.

Prema ostalim navodima optužnice, Cvijanović je s ciljem prikrivanja nezakonitih transakcija, krivotvoreći potpise, neovlašteno vršila prenos novca s jednog računa na drugi tako što bi novac komitenta koji bi prethodno isplatila sebi, u jednom broju slučajeva namirivala novcem drugih komitenata.

Tajnik Tužiteljstva Samir Beganović rekao je novinarima kako rezultati istrage pokazuju da je Cvijanović, na način opisan u optužnici, pribavila protupravnu imovinsku korist od 246.825 KM, dok je istovremeno oštećenima nanijela štetu u ukupnom iznosu od 325.538 KM.

"Najveći dio obimne optužnice, zasnovane na više od 500 materijalnih dokaza, odnosi se na štetu nanesenu većem broju kineskih državljana koji borave u BiH. Prema navodima optužnice, od njih je Cvijanović najčešće prisvajala iznose od po 10.000 eura namijenjene međunarodnom platnom prometu", objasnio je Beganović, dodajući da je među oštećenima i veći broj građana Distrikta.

Uz kvalifikacije da je kao odgovorna osoba u Brčko distriktu, iskorištavanjem službenih ovlasti, pribavila sebi korist, a drugome štetu u iznosu većem od 50.000 KM, Cvijanović je optužena za najteži oblik kaznenog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

Unos neistinitih podataka u poslovnu ispravu i upotrebu neistinite isprave u poslovanju Tužiteljstvo je optužnicom kvalifikovalo kao kazneno djelo krivotvorenja službene isprave.

Istovremeno, Bobar banka je u velikim problemima, pa su ekonomski stručnjaci u BiH za više medija potvrdili kako je ta banka bliže likvidaciji nego spašavanju.

Iz izvještaja nezavisnih revizora na dan 30. lipnja 2014. godine, ukupni depoziti u Bobar banci iznosili su 251.372.602 KM. Depoziti do 50.000 KM, odnosno oni koji su osigurani od strane Agencije za osiguranje depozita BiH, iznose oko 95 milijuna KM, dok preostali iznos depozita nije osiguran, te je pod rizikom da propadne oko 160 milijuna KM depozita.

Dio depozita javnih poduzeća i Investiciono razvojne Banke RS u Bobar banci iznosi blizu 34, 5 milijuna maraka, a tu su i deponirana sredstva pojedinih gradova i općina u RS-u te određenog broja ministarstava u Vladi Brčko distrikta čiji iznos još nije utvrđen.

Kopirati
Drag cursor here to close