sporazum za prihvaćanje

Broj imigranata u Europi u 2015. porastao za dvije trećine

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 06:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj imigranata koji traže zaštitu u Europskoj uniji porastao je za 68 posto u prvih pet mjeseci ove godine u poređenju s istim razdobljem godinu dana ranije, priopćila je EU u srijedu, u vrijeme prepirki između država članica oko toga kako podijeliti izbjegličko breme.

Ministri članica EU odgovorni za pitanja imigracije sastat će se u četvrtak kako bi odvagali detalje plana koji ima za cilj odvraćanje imigranata od toga da se otisnu na opasan put morem prema Europi i pomogli mediteranskim članicama EU - prije svih Italiji i Grčkoj - koje nose gro izbjegličkog problema, prenosi Reuters.

Države članice odbile su mandatornu shemu podijele broja imigranata koje prihvaćaju predloženu od Europske komisije, i u pregovorima su oko dobrovoljnih obavezivanja.

‘’Pregovori su još u tijeku’’, izjavio je jedan diplomata Reutersu u srijedu.
Ured EU za pomoć azilantima (EASO) nije objavio nikakve brojke o broju imigranata koji su pristigli u razdobljue siječanj -svibanj ove godine.

Visoki komesarijat UN-a za izbjeglice ranije je, međutim, priopćio da da je više od 135.000 imigranata stiglo u Europu morskim putem u prvoj polovini 2015. uglavnom se iskrcavajući u Grčkoj i Italiji.

EASO je priopćio da je brojka imigranata za kompletnu 2014. godinu već rekordna s više od 660.000 imigranata koji su tražili azil u 28 država članica EU plus u Švicarskoj i Norveškoj.

Mnogi tražitelji azila iskrcavaju se na južne obale Europe, nakon što riskiraju živote u nakrcanim brodovima trgovaca ljudima preko Mediterana.

Migranti dolaze uglavnom iz afričkih i bliskoistočnih zemalja zahvaćenih sukobima, kršenjima ljudskih prava i siromaštvom.

Kopirati
Drag cursor here to close