Kritično

Budućnost mostarskih platana neizvjesna

Vijesti / Flash | 10. 02. 2015. u 09:08 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budućnost mostarskih platana je neizvjesna iako su oni zaštićena prirodna kategorija koja predstavlja stogodišnju tradiciju grada. Platani koji su zasađeni u našem gradu davne 1887. godine danas obolijevaju od različitih vrsta bolesti i gljivica, ali njihovo lomljenje je i odraz nemara gradskih vlasti, ali i građana.

O problemu platana više je kazao Bojan Spasojević, magistar poljoprivrede pejsažne arhitekture, koji je istaknuo da je jedan od najvećih problema po ovu vrstu drveća prolazak kamiona koji udaraju u drveće nakon čega se drvo počne sušiti.

“Najveći problem je dozvola prolaska kamiona kroz Branimirovu ulicu. Kada se dva kamiona mimoilaze, oni udaraju u stabla pri čemu stvaraju ogromne rane na istim kroz koje nakon toga ulaze različite bolesti i gljive”, kazao je Spasojević za Dnevni list.

Uz navedeno, postoji još nekoliko čimbenika koji ugrožavaju najstarija stabla Mostara. Neadekvatna i nedovoljna sanacija kao i nemar građana doveli su do toga da je većina platana u stanju obolijevanja.

“Ima tu nekoliko stabala koja su jako kritična. Počevši od aleje na Rondou pa dalje. Nužno bi bilo adekvatno uklanjanje barem osam stabala. Ovaj problem iziskuje dosta novca za što nadležni nemaju, a niti ga žele financirati”, dodao je Spasojević. Na sanaciji stabala radi se jako malo, a ono što je rađeno u proteklom vremenu, nažalost, nije bilo adekvatno. Stabla imaju oboljenje koje dovodi do sušenja grana. Iste grane se nedugo nakon oboljenja prelamaju i lome.

Budućnost mostarskih platana je neizvjesna i daleko je od dobre.

“Oni mogu još jedno vrijeme, ali će nestajati stablo po stablo i za par godina ćemo ih izgubiti”, kazao je Spasojević.

Ova stabla mogu živjeti i po 400 godina, a mostarski platani trunu na početku svog postojanja. Sve što bi se radilo na prevenciji i stanju da ovi platani požive iziskuje određenu svotu novca za što naš grad nema sredstava i ne namjerava uložiti.

Kopirati
Drag cursor here to close