pad ruskog aviona

Buka u posljednjoj sekundi: Zvuk iz crne kutije trebao bi riješiti misterij

Vijesti / Flash | 07. 11. 2015. u 19:29 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Egipatski stručnjaci proučit će zvuk koji se čuje u posljednoj sekundi snimke iz pilotske kabine ruskog putničkog zrakoplova koji se prošlog tjedna srušio na Sinaju, objavio je voditelj egipatskog istražnog povjerenstva.

''Provest će se spektralna analiza u specijaliziranom laboratoriju kako bi se odredila priroda toga zvuk'', kazao je Ajman al-Mokadem dodajući da je prerano za zaključke o uzrocima pada zrakoplova, prenosi Srna.

Osvrćući se na informacije da strane obavještajne službe sumnjaju da je bomba u zrakoplovu izazvala njegov pad, Al-Mokadem kaže kako povjerenstvo nije primilo nikakve relevantne informacije ili dokaze.

''Povjerenstvo potiče izvore tih informacija da ih dostave i pomognu našoj zadaći''.

On je, ukazujući na medijske izvještaje u kojima zapadni obavještajni izvori govore o mogućnosti da je avion oboren zbog eksplozije bombe, napomenuo kako nisu pronađeni nikakvi dokazi povezani s ovim tvrdnjama.

"S velikom pozornošću se razmatraju sve moguće opcije uzroka nesreće i još nije došlo do zaključka o tome", kaže Mukadam.

Egipatske vlasti proučavaju i video snimke s nadzornih kamera u zračnoj luci Šarm-el-Šeik u potrazi za bilo kakvim sumnjivim aktivnostima povezanim s rušenjem zrakoplova.

Podsjetimo, neimenovani sigurnosni dužnosnici i službenici aerodroma izjavili su danas agenciji AP da vlasti ispituju osoblje zračne luke i da su počeli nadzor nekih zaposlenih koji su radili na letu ruske aviotvrtke Mertrojet, čiji se avion srušio 31. listopada, sa 224 putnika i članova posade, 23 minuta po polijetanju iz Šarm el Šeika.

Zamjenik ruskog premijera Arkadij Dvorkovič priopćio je da je egipatska vojska preuzela kontrolu nad registracijom putnika za letove iz Egipta.

Rusija je u petak obustavila sve letove u Egipat dok ta zemlja ne pojača sigurnost zračnog prometa, ali je odobrila posebne letove kojima će se ruski turisti vratiti kući.

Ruske aviotvrtke šalju prazne avione u Egipat kako bi vratile kući Ruse kojih tamo ima, kako se procjenjuje, oko 80.000, uglavnom u ljetovalištima na Crvenom moru. Dvorkovič je rekao da je danas organizirano oko 10 takvih letova. Putnicima je dozvoljeno da ponesu samo ručni prtljag.

Kopirati
Drag cursor here to close