90% završenih procesa

Bukvarević: U 2017. godini bit će završena druga faza braniteljske revizije

Vijesti / Flash | 23. 11. 2015. u 19:16 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević izjavio je danas da je proces revizije zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite 90 posto završen.

Bukvarević je na press-konferenciji kazao da je namjera da se u narednoj godini okonča prva faza, koja uključuje pregledavanje papirologije.

Tijekom 2017. godine trebala bi biti završena, dodaje, druga faza, u kojoj će ratni vojni invalidi ići na liječnička povjerenstva.

Istaknuo je da je Zakon o reviziji jasno precizirao kako se provode određene procedure.

''Zakonske procedure se nastavljaju u smislu da pregledamo i ovaj preostali dio ratnih vojnih invalida, obitelji poginulih, korisnika povoljnijih mirovina'', kaže Bukvarević.

Navodeći da je u proteklom razdoblju proces revizije vraćen u zakonske okvire, odnosno da su imenovani timovi za kontrolu revizije i koordinaciju revizije kazao je da je trenutno sedam timova za kontrolu na terenu.

To je provedeno jer, ističe, imenovanje timova za kontrolu nije rađeno u skladu s pravilnicima.

''Tako smo promijenili pravilnike o imenovanju tih timova to jest uskladili ih sa zakonom. Također, promijenjen je pravilnik o medicinskom vještačenju gdje smo izašli ususret, prije svega, ratnim vojnim invalidima koji su bili zatočeni u logorima, kao i onima koji su bili u zoni za koju je Međunarodni sud iz Haaga proglasio da je učinjen genocid'', rekao je Bukvarević.

Izrazio je želju da svaki branitelj bude pravedno pregledan i da ga ocijeni nadležno povjerenstvo u skladu sa zakonom.

''Naše opredjeljenje jeste da nam u ovom procesu pomognu sve boračke organizacije da ga što mirnije privedemo kraju i to s opravdanim zahtjevom braniteljskih organizacija - da su branitelji peti ili šesti put revidirani, a da sve druge kategorije koje koriste proračun do sada nisu bile revidirane nijedan put. Smatramo da je dosta revizija za branitelje i da se nakon ove revizije to ne bi smjelo više događati'', naglasio je Bukvarević.

Kopirati
Drag cursor here to close