Federalni kaos

Čavara razriješio samo Reufa Bajrovića

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 09:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako ej ranije objavljeno da je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao Odluku o prihvaćanju ostavke četiri ministara Demokratske fronte u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine te da Odluka stupa na snagu odmah, Čavara je priopćio kako je razsriješio samo ministra energetike Reufa Bajrovića.

''Ovu odluku sam donio jer je Bajrović prvenstveno do sada pokazao u svom radu da kao ministar ne poštuje odluke Vlade FBiH, institucije i Ustav FBIH'', kazao je Čavara na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

O ostala tri ministra iz Demokratske fronte, koji su također podnijeli ostavke, Čavara kaže da nema osobnih zamjerki na njihov rad.

''Trebaju mi dodatne konsultacije o prihvaćanju njihovih ostavki, što ću uraditi. Čini mi se da Demokratska fronta nema jasno opredjeljenje povlači li se ili ne iz vlasti u FBiH'', kazao je Čavara. Međutim, naglasio je da se treba razjasniti ostaje li DF ili se povlači iz vlasti.

''To govorim iz razloga jer ukoliko se povlači podrazumijeva se da svi dužnosnici te stranke, koji su imenovani na izvršne dužnosti u FBiH podnose ostavke. Ukoliko određen broj dužnosnika te stranke ostaje u izvršnoj vlasti a pogotovo na pozicijama na kojima mogu blokirati daljnji izbor nedostajućih ministara i funkcioniranje vlasti onda to znači da DF ostaje u vlasti'', poručio je Čavara.

Podjela ministarstava 

Dobro obaviješteni izvori navode kako će nakon Čavarinog poteza, njegov stranački šef Dragan Čović zatražiti pola ministarskih mjesta u Vladi Federacije BiH, te smatraju da Izetbegović neće imati zamjerki na takvo traženje, objavila je državna televizija – BHRT.

Međutim, manjinska vlada teško će osigurati većinu u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, pa je potpuno upitno kako će bilo što što Vlada odluči moći biti provedeno u djelo.

Izgleda, navodi BHRT, da jedino nisu upitne one odluke koje se tiču provedbe “eurospke agende”, jer su iz DF-a ranije poručili da će bilo koja vlada uvijek imati podršku kada je ona na dnevnom redu.

Podsjećamo, Demokratsku frontu je u Vladi Federacije predstavljao zamjenik premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović i ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat. 

Test za Parlament 

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić rekao je kako su izlazak DF-a iz koalicije i osobno nezadovoljstvo pojedinih dužnosnika SDA nakon kongresa stranke dodatno usložnili situaciju u FBiH

''Racionalne razloge za izlazak DF-a iz koalicije u ovom trenutku ne vidim, a potezi koje su napravili su ishitreni. Oni nisu prepoznali ozbiljnost trenutka u kome se Federacija i cijela BiH nalaze. Ovo će sigurno dovesti do usložnjavanja stanja unutar rada Parlamenta FBiH'', rekao je Mušić i dodao kako su u DF-u rekli da će podržati sve reformske zakone i odluke Parlamenta.

''Rekli su da određene tačke neće podržati jer su za njih problematične, ali nisu otkrili o kojim je riječ. Ovo će biti test rada Parlamenta'', rekao je Mušić i dodao da će tek nakon usvajanja dnevnog reda imati precizniji stav o odnosu snaga i samim odnosima u federalnom Parlamentu.

Kopirati
Drag cursor here to close