potpora

Čestitke na predaji aplikacije: I Radončić iz pritvora pozdravlja EU put

Vijesti / Flash | 15. 02. 2016. u 13:41 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se u Bruxellesu s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčákom.

''Sa zadovoljstvom smo predali vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU'', rekao je Čović na početku sastanka s Lajčákom, koji mu je uputio srdačne čestitke povodom predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU.

''BiH je predajom zahtjeva preuzela veliku obavezu i pred našom zemljom stoji dug i ozbiljan rad na rješavanju prije svega ekonomskih, a i svih drugih pitanja'', naglasio je Čović. BiH je ispunila uvjete koje je pred nju postavila EU. Usvojen je mehanizam koordinacije, a Predsjedništvo BiH je usvojilo zaključak koji se tiče načela tradicionalne trgovine, što je dovoljan okvir za nastavak rada pregovaračkih timova na prilagođavanju SSP-a.

Podrška za BiH

Lajčák je izrazio zadovoljstvo zbog napretka BiH i potvrdio spremnost Slovačke da nastavi pružati svu potrebnu podršku BiH u procesu eurointegracija, što je posebno važno imajući u vidu da će Slovačka u srpnju 2016. godine preuzeti šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Europske unije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Čović izrazio je zahvalnost za kontinuiranu podršku Slovačke BiH, posebno u zalaganju i pomoći na evropskom putu BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Krišto izrazila zadovoljstvo da je BiH i službeno predala zahtjev za članstvo u EU

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo da je danas Bosna i Hercegovina i službeno predala zahtjev za članstvo u Europsku uniju, ocjenjujući da je to veliki dan i događaj za BiH, za njezine narode i građane.

Po njezinim riječima, taj zahtjev, odnosno aplikacija je izraz da želimo pristupiti toj jednoj velikoj obitelji i da o „svemu tome postoji jedan veliki konsenzus“.

Krišto navodi da nas nakon predaje zahtjeva, odnosno aplikacije, čeka ogroman posao, „uvažavajući sve složenosti i specifičnosti BiH“.

''Očekuje nas veliki rad, traženje kompromisa, ispunjavanje svih onih uvjeta koji su postavljeni pred nas Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i sve ono što je pobrojano u uvjetima svake zemlje, odnosno koje postavi EU pred zemlje kandidate'', kazala je Krišto novinarima danas u Sarajevu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u ime BiH predao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji ministru vanjskih poslova Nizozemske Bertu Koendersu. Svečana ceremonija predaje zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji upriličena je u Bruxellesu.

Radončić pozdravlja predaju aplikacije BiH 

SBB i predsjednik Radončić snažno pozdravljaju predaju aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji, a koju je danas u Bruxellesu predao predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Dragan Čović.

Predaja aplikacije je rezultat poznatog europskog opredijeljenja predsjednika SBB-a i angažmana i dinamike rada reformske koalicije, koja je u vrlo kratkom razdoblju stabilizirala političke prilike i čvrsto pokazala da BiH može ozbiljno krenuti ka europskim integracijama koje nemaju alternativu.

Ulazak u predvorje Europske unije predstavlja povijesni dan za našu državu i sve njene narode, te potvrđuje čvrstu odlučnost europske obitelji da Bosnu i Hercegovinu uvrsti u svoje okvire moderne, sekularističke zajednice, koja je garant dugoročnog ekonomskog prosperiteta i, što je najvažnije, trajnog mira.

Za svako ministarstvo tek sada predstoje poslovi

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac danas je izrazila čestitke na predaji aplikacije BiH za članstvo u Europskoj uniji te najavila obaveze ministarstva na čijem je čelu.

''Za svako ministarstvo tek sada predstoje poslovi, a to je za Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH usklađivanje zakona sa svim konvencijama Europske unije. Taj proces smo započeli, te smo Zakon o zabrani diskriminacije prvi put usklađivali sa zakonodavstvom EU'', kazala je Borovac.

Mnogo je toga što BiH ne radi i ne primjenjuje u praksi na način kako to radi Europska unija.

''To će nam svima olakšati da na pravilan način shvatimo da standardi i principi koji se primjenjuju u europskom zakonodavstvu moraju biti na odgovarajući način pripremljeni i na njih se mora odgovoriti u BiH'', kaže Borovac.

U praksi, naglašava, trebaju se poštovati standardi u oblasti ljudskih prava.

''To znači, naprimjer, da sve što invalidne osobe imaju u Europskoj uniji, taj standard mora da bude i u BiH (naknade, fondovi za pomoć…). Moramo imati zakone, institucije koje će to pratiti i zaista udovoljavati i ispunjavati te obaveze kada ih preuzmemo'',izjavila je Feni ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close