Drugi mandat

Cipras položio zakletvu kao novi premijer

Vijesti / Flash | 21. 09. 2015. u 19:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider ljevičarske Syrize Aleksis Cipras položio je večeras zakletvu kao premijer, pošto je dan ranije njegova stranka odnijela pobjedu na izvanrednim parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Cipras je tako započeo drugi mandat, a zakletvu je položio na građanski način, što odudara od uobičajene prakse da se to čini u prisustvu svećenika, prenosi agencija Reuters.

U Grčkoj crkva nije odvojena od države i obično se premijeri zaklinju na Jevanđelju da će poštovati Ustav i zakone Grčke i služiti interesima naroda, navela je agencija.

Cipras, koji je ateist, zakletvu je položio pred predsjednikom Grčke Prokopisom Pavlopulosom.

Syriza je u nedjelju na izborima osvojila 35,47 posto glasova ili 145 zastupničkih mjesta u parlamentu sa 300 članova, a Cipras je već priopćio da će vladajuću većinu formirati s dosadašnjim koalicijskim partnerom, krajnje desničarskom strankom Nezavisni Grci (ANEL), koja je dobila 3,69 posto glasova i 10 mjesta u parlamentu.

Na trećem ključnom glasovanju Grka ove godine, na kojem je odaziv bio 55,4 posto što je manje nego na siječanjskim izborima, opozicijska koalicija Nova demokracija osvojila je 75 mjesta, a slijede Zlatna zora sa 18 i Pasok sa nešto manje mjesta, dok su pri dnu liste komunisti sa 15 i Unija centralista sa devet mjesta u parlamentu.

Očekuje se da će sastav nove vlade biti poznat već sutra.

Kopirati
Drag cursor here to close