Nema labavo

Čitava EU se 'baca' na BiH

Vijesti / Flash | 15. 12. 2014. u 10:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski tajnik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je danas, uoči sastanka ministarskog vijeća šefova diplomacija Europske unije u Bruxellesu, da je vrijeme da politički lideri u Bosni i Hercegovini ispune obećanja i krenu u korjenite reforme.

''Nakon izbora imamo novi zamah'', rekao je Hahn novinarima i dodao da je uvjeren da će ministri danas podržati inicijativu Njemačke i Velike Britanije da se Bosni ponude značajna financijska sredstva ukoliko prevladavaju razlike i otklone prepreke na europskom putu.

''Imao sam veoma dobre razgovore u Sarajevu i tamošnji političari znaju da je vrijeme da ispune obećanja'', kazao je tajnik, koji je s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost nedavno boravio u glavnom gradu BiH.

Federica Mogherini je uoči sastanka izjavila da će'' Bosna biti jedna od glavnih tema na ministarskom vijeću, uz situaciju u Ukrajini, Iraku i Siriji''.

Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić je jutros ukazala da je britansko-njemački plan za BiH ''ambiciozan ali realan''.

''Odsad će to biti plan EU, a ne samo grupe zemalja'', rekla je.

Prema ovoj inicijativi, BiH bi u kratkom roku trebala dobiti 800 milijuna eura i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali politički lideri i parlament moraju da donesu plan za reforme i pismeno se obavežu da će ga provoditi, prenosi Tanjug.

Hahn je naglasio da Bruxelles neće spuštati kriterije za nastavak europskih integracija BiH, ali da novi pristup omogućava da se oni brže ispune.

Kopirati
Drag cursor here to close