2. studenog

Članovi Inicijative za Stolac najavili prosvjed u Sarajevu

Vijesti / Flash | 31. 10. 2016. u 08:59 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Inicijative za Stolac najavili su održavanje prosvjeda ispred zgrade Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Sarajevu u srijedu, 2. studenog.

Kako su naveli, prosvjedom, koji će biti održan u pet do 12 (11:55 sati), građani i građanke Stoca tražit će novi datum izbora u svom gradu ukoliko SIP do tada ne donese odluku o poništenju izbora prekinutih prije mjesec dana. Istaknuli su i da su prije i tijekom izbora podnijeli preko pedeset žalbi i prijava Općinskoj izbornoj komisiji i SIP-u, no nitko nije reagirao.

''Ne samo nama, nego i cijeloj javnosti je jasno da je odbijanje da se ponište izbori u Stocu, kao i popratna obrazlaganja kako treba praviti istrage, samo korištenje rupe u izbornom zakonu, kako bi se rastezao period bez izbora i time ostavila trenutna općinska strukturna vlasti. Na istragama SIP nije inszistirao u prijašnjim slučajevima kada su se kandidirale osobe optužene za teški kriminal ili ratne zločine. Zašto sada? U ovoj zemlji postoje istražni i sudski organi koji će utvrditi uzroke prekida izbora u Stocu. To nije posao SIP- a'', piše u priopćenju.

Naveli su i da je Stočanima ukradena demokracija višegodišnjim manipulacijama izbornog procesa u kojem su u proteklom razdoblju glasali mrtvi i ljudi bez dokumenata BiH.

''Sada nam se uskraćuje glasanje sa namjerom da nam se jedno stavi do znanja: ako neće pobijediti HDZ, nećete nikako imati izbore'', piše u priopćenju.

Iz Inicijative za Stolac ističu kako je mjesec od održavanja lokalnih izbora u BiH bio više nego dovoljan period da SIP donese odluku o novim izborima za koju treba 60 sekundi te su ih pozvali da rade svoj posao.

''On ne podrazumijeva udovoljavanje stranačkim dogovorima kao ni imaginarnoj podjeli ove države o kojoj se priča, a na koju mi ne pristajemo! Zahtijevamo da imamo slobodne i poštene izbore do 20. studenog. Mi ćemo, ukoliko se izbori održe na fer i korektan način prihvatiti svaki rezultat i poštovati legalno izabranu vlast'', piše u priopćenju Inicijative za Stolac.

Kopirati
Drag cursor here to close