Dogovor

Čović će Dodika i Izetbegovića prijaviti Europi

Vijesti / Flash | 01. 08. 2016. u 09:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja ću danas službeno informirati visoku europsku predstavnicu Federicu Mogherini i povjerenika Johannesa Hahna, a ministra vanjskih poslova Slovačke Miroslava Lajčaka sam osobno već informirao, da sporazum koji je načinjen u nedjelju apsolutno ne može biti sporazum koji može zadovoljiti potrebe Bosne i Hercegovine i ne može proći u institucijama BiH'', izjavio je za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u povodu jučerašnjeg dogovora čelnika SDA i SNSD-a o Mehanizmu koordinacije.

Čović ističe kako ne spori pravo dvije stranke da razgovaraju o tome, ali upozorava da je Mehanizam koordinacije pitanje države BiH.

''Ne mogu takav dokument dogovarati dvije stranke, a posebno ga ne mogu dogovarati na nacionalnoj osnovi zastupajući bošnjačke i srpske interese bez treće strane. Stoga je za nas ovo apsolutno neprihvatljivo'', ističe Čović.

Sporni članci

Posebno je, kaže, začuđujuća, pomalo i naivna arbitraža specijalnog predstavnika EU ako zna da Vijeće ministara funkcionira na određeni način i da postoje stranke koje čine i Vijeće ministara i parlamentarnu većinu. Čović naglašava da je nemoguće na ovakav način praviti neki dogovor.

Odgovarajući na upit o konkretnim zamjerkama na sadržaj jučerašnjeg sporazuma predsjedatelja Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika RS-a i SNSD-a Milorada Dodika, Čović kaže da je sporno sve ono što se promijenilo iz prethodnog sporazuma.

''U načinu odlučivanja eliminirane su ustavne nadležnosti, bilo da su one podijeljene ili isključive. U konkretnom slučaju se to odnosi na županije i sporni članak 2 i članak 3'', navodi Čović.

Prema članku 3, način odlučivanja u svim tijelima koja se uspostavljaju je konsenzus. Kvorum za održavanje sastanaka i usvajanje odluka u tijelima ''obvezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara, Vlade RS-a i Vlade FBiH i županija, a sukladno ustavnim nadležnostima za materiju koja se razmatra na sjednici, odnosno koja je predmet odluke''. Također se navodi da sve odluke usvojene u različitim tijelima sustava koordinacije mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od 10 dana od njihovog donošenja, a od strane ovlaštenih predstavnika Vijeća ministara, Vlade RS i Vlade FBiH.

Isključivanje iz razgovora

''U slučajevima kada neko od tijela u sustavu koordinacije ne usuglasi poziciju povodom određenog pitanja isto će biti upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno sa kolegijem za europske integracije koji se sastaje i djeluje u skladu s članom 4 ove odluke'', navodi se, između ostalog u članku 3 potpisanog sporazuma.

Čović kaže da mu nije jasno zašto nije bio uključen u ove razgovore. Tim prije, ističe, što su u petak on i druga dvojica članova Predsjedništva BiH dogovorili da ako bude organiziran neki sastanak on bude na razini njih trojice.

''Morat će se vrlo brzo tražiti rješenja na način da razgovaramo i ugradimo u dokument i interese RS-a, ali isto tako moraju biti zaštićeni i interesi svih drugih nositelja ustavnih nadležnosti u BiH'', poručuje hrvatski član Predsjedništva BiH.

Čović kaže kako ne strahuje od toga da će sada on biti optužen za opstrukcije europskog puta BiH.

Tko je kriv?

''Drugi su bili krivci zadnjih nekoliko mjeseci pa mogu i ja biti krivac idućih desetak dana. Meni je važno da mi riješimo problem. Trebali smo to imati još u sedmom mjesecu, ali vidjeli ste kako su se stvari odvijale. Sad imamo šansu u devetom mjesecu, ali ne na način da to rade dvije stranke i u sporazum ugrađuju samo interese bošnjačkog i srpskog naroda, jer ako bismo na taj način pravili dogovore bojim se da je BiH završila i sa svojim europskim i svim drugim putovima. Nisam opterećen optužbama, jer ako itko zagovara europski i euroatlantski put BiH to zagovaraju predstavnici Hrvata na svim razinama vlasti'', ističe Čović u razgovoru za Fenu.

Dodaje da su Izetbegović i on u petak načelno za sutra (utorak) dogovorili sastanak SDA i HDZ-a BiH kako bi se razgovaralo o problemima koji opterećuju partnerske odnose, uključujući preglasavanje u Federaciji BiH.

''Vidjet ćemo hoće li tog sastanka biti sutra. Sigurno je da ga moramo kvalitetno pripremiti. To je jedini način da riješimo probleme, ali bez uvažavanja nema partnerstva, a bez partnerstva nema ni funkcioniranja vlasti'', kaže Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close