Početak dugog procesa

Čović - Hahn: Predaja zahtjeva za članstvo u EU veliki dan i prekretnica za BiH

Vijesti / Flash | 15. 02. 2016. u 19:46 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovaro je u Bruxellesu s europskim tajnikom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Na početku sastanka tajnik Hahn je čestitao Čoviću, te izrazio zadovoljstvo što je BiH predala vjerodostojan zahtjev za članstvo u EU, čime je pokazala opredijeljenost za EU.

Kazao je kako je predaja zahtjeva za članstvo veliki dan za BiH, te da predstavlja rezultat vrlo aktivne i angažirane politike, kako u BiH, tako i u EU.

Čestitao je i građanima BiH naglasivši da je pred našom zemljom sada dug put u procesu europskih integracija, te da BiH uvijek može računati na pomoć EU u tom procesu.

Pozdravio je usvajanje mehanizma koordinacije u BiH, naglasivši da je sada vrlo bitna njegova implementacija.

"Predaja zahtjeva BiH za članstvo u EU je poseban trenutak koji će značiti veliku prekretnicu u BiH", naglasio je Čović i rekao da je vjerodostojna predaja zahtjeva rezultat rada administracije EU i svih razina vlasti u BiH.

Također je kazao da BiH očekuje još mnogo obveza koje treba ispuniti u budućem periodu na putu ka EU i da europski put nema alternativu.

Sve zemlje članice EU su uputile srdačne čestitke što pokazuje podršku koju BiH ima na evropskom putu.

Čović je izrazio nadu da će sljedeće godine BiH dobiti status kandidata i otpočeti pregovore za pristupanje punopravnom članstvu u EU, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Cvijanović: Predaja aplikacije samo dobra poruka, trebaju konkretni rezultati

"Ne želim da pokvarim današnji dan u kojem je BiH podnijela aplikaciju za članstvo, ali previše poznajem proces u svim njegovim mikrokoracima da znam da je to samo dobra poruka, a iza toga nema ničega, ako nema konkretnih rezultata", izjavila je u Laktašima entitetska premijerka Željka Cvijanović.

Ona je ustvrdila da nijedno pitanje nije završeno do kraja, da je Reformska agenda „nešto na čemu će se nastaviti raditi“.

Cvijanović je ponovila negativan stav Vlade RS-a o usvojenom mehanizmu kordinacije.

"U vezi s mehanizmom koordinacije smo strašno prevareni, nastao je nered na unutrašnjem planu. Ne postignete sporazum o mehanizmu koordinacije zato što ste odlučili da ne koordinišete, već namećete. To je apsurd", tvrdi ona.

Dodala je i da u pregovorima o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "treba pristupiti krajnje oprezno, jer prelaskom na novi režim, grupa proizvoda gubi zaštitu".

"To će s prihodovne strane značiti veliki minus, negdje od 50 do 80 milijuna KM gubitaka po toj osnovi. To je, svakako, otežavajuća okolnost za naše poljoprivrednike", rekla je Cvijanović.

Obveza Vlade RS-a je, kako je navela, da upozorava da je poljoprivreda u nadležnost entiteta i da ministarstva na državnoj razini treba da vode računa o podjeli nadležnosti kada je riječ o različitim inspekcijskim službama i organima koji moraju da djeluju po pitanju uvozno-izvozne politike.

Tvrdi i da se "u tome vidi i jedna opasna politika koja ide u pravcu isključivanja RS-a iz svih procesa".

Put BiH ka EU

Kopirati
Drag cursor here to close