Odvojeni susret

Čović i Grabar Kitarović: Riješiti pitanje granice

Vijesti / Flash | 10. 09. 2015. u 14:54 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović održao je bilateralni susret s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, u okviru radnog posjeta izaslanstva Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini

Teme razgovora bile su regionalne prilike i suradnja, bilateralni odnosi dviju zemalja, kao i trenutačna situacija u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na daljnji napredak u procesu europskih integracija.

Tom prigodom istaknut je značaj unapređenja dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, s ciljem jačanja međusobne suradnje na svim poljima. Kako se i jedna i druga zemlja još navikavaju na promjene koje su nastale u odnosima od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, potrebno je zajednički raditi na prevazilaženju svih poteškoća i prepreka, a sve s ciljem obostrane dobrobiti.

Također je istaknuto da je potrebno što prije riješiti pitanje granica, kao i međusobno usuglasiti daljnje strategije razvitka od značaja za obje zemlje. Sugovornici su dogovorili intenziviranje kontakata i suradnje u predstojećem razdoblju, kako bi se pokazao međusobni značaj dviju zemalja.

U okviru posjeta održan je i radni ručak dvaju izaslanstava u restoranu 'Kibe', gdje je također razgovarano o značajnim pitanjima i daljnjem razvitku prijateljskih odnosa Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, navedeno je iz Ureda za informiranje Predsjedništva BiH.

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas se, u okviru posjete Bosni i Hercegovini, susrela s nadbiskupom vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem u Nadbiskupskom ordinarijatu u Sarajevu.

''Ona ozbiljno razmišlja o tome kako da se stvori jedno i političko i gospodarsko rješenje za sve građane u BiH. Hrvati ne traže nikakve privilegije već samo da imaju jednaka prava kao i drugi narodi'', izjavio je Feni kardinal Puljić nakon sastanka.

Izrazio je zadovoljstvo što je predsjednica Hrvatske našla vremena da pohodi sjedište Katoličke crkve u Sarajevu.

To je bila prilika da Puljić prikaže stanje Katoličke crkve u BiH i na poseban način pitanje Vrhbosanske nadbiskupije koju predvodi.

''Razumljivo je da je najveće pitanje kako zaustaviti odlazak i kako sačuvati naš opstanak na poseban način što Hrvatska kao članica Evropske unije može učiniti u EU - da progovori da se BiH tako riješi, da se stvori jedno zakonsko uporište jednakopravnosti odnosno da se otvore vrata naše zemlje prema EU u pogledu razvoja gospodarstva, koja će omogućiti ljudima da ovdje žive, rade i ne bježe iz BiH.
U tom smislu smo razmijenili naša razmišljanja'', istakao je Puljić novinarima.

Osnovna tema razgovora bio je položaj Hrvata u BiH jer, kako kaže Puljić, Dayton to nije proveo, a "ono što je provedeno bilo je na štetu Hrvata“.

Zato smatra da je potrebno stvoriti jedno ozračje sigurnosti i stabilnosti da se svi narodi u BiH osjećaju jednakopravni i to kroz "promjenu izbornog zakona i Ustava BiH“.

''Sadašnji Ustav nije ustav, on je mirovni sporazum koji treba stvoriti jedan stabilan Ustav po kojem će svi građani biti jednakopravni'', zaključio je Puljić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close