Koalicijski partneri

Čović posjetio Radončića u zatvoru: Bez SBB nema europskog puta BiH

Vijesti / Flash | 05. 04. 2016. u 08:05 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a Dragan Čović posjetio je u ponedjeljak lidera SBB-a Fahrudina Radončića, koji se nalazi u pritvoru u Sudu BiH gdje se protiv njega vodi postupak, piše Slobodna Bosna.

Pretpostavlja se da su koalicijski partneri Čović i Radončić razgovarali o funkcioniranju vlasti na nivou Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je drugi put da lider HDZ-a posjećuje Radončića otkad se protiv predsjednika SBB-a vodi sudski proces.

Avaz piše kako je Čović rekao da bez SBB-a i Radončića ''ne može biti ozbiljnijeg nastavlja europskog puta naše zemlje''.

Prethodno, Čović je s Radončićem razgovarao u Avaz Twist Toweru 24. veljače kada je Radončić bio u kućnom pritvoru. Međutim, nakon što je prekršio mjere, lider SBB-a je ponovo vraćen u pritvorsku jedinicu Suda BiH.

"Da je Radončić ostao još koji dan duže u pritvoru ja bih zatražio od Suda BiH da mi omogući da ga posjetim, što baš za neke nije mudro da kao predsjednik države idete u posjetu u pritvor, ali i to je jedan odnos prema nekome, ne smijete zatvarati oči pred problemom, bez obzira koje vrste. Uostalom mi se nalazimo u ambijentu u kojem se nalazimo i to ne smijemo nikada potcijeniti", kazao je Čović krajem veljače.

''Radončić je neprikosnoveni lider SBB, i s njim na slobodi smo mogli dogovoriti niz hrabrih promjena i reformi. Ovako će koalicija vjerojatno preživjeti i trajati, ali neće imati pravu snagu i zamah, rekao je u intervjuu za banjalučke „Nezavisne novine“ Bakir Izetbegović, odgovarajući na pitanje koliko je sudski proces protiv predsjednika SBB-a uticao na koaliciju SDA - SBB i kako vidi budućnost te koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close