'Brže otvaranje vrata'

Crna Gora gura BiH u Europu

Vijesti / Flash | 14. 03. 2017. u 14:27 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Đorđe Latinović sastao se danas s ministrom vanjskih poslova Crne Gore Srđanom Darmanovićem koji je kazao da Crna Gora kroz svoje vanjsko-političke kontakte čini preporuke za "brže otvaranje vrata" BiH za njeno članstvo u Europskoj uniji (EU).

Veleposlanik Latinović čestitao je ministru Darmanoviću stupanje na dužnost i napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU, otvaranje novih pregovaračkih poglavlja i nove ratifikacije Protokola o pristupanju u punopravno članstvo u NATO.

Također, informirao je Darmanovića o konstituiranju Državnog povjerenstva za granice BiH u novom sastavu, koja je organizaciono i tehnički spremna za nastavak aktivnosti u svezi državne granice BiH, kao i o Sporazumu o zajedničkom korištenju diplomatsko-konzularnih predstavništava između BiH i Crne Gore, koji je parafiran i spreman za potpisivanje od ministara vanjskih poslova dvije zemlje.

Istaknuo je da bi trebalo pristupiti finalizaciji i zaključivanju nekoliko sporazuma koji su u proceduri pregovaranja te informirao ministra o pokrenutoj aktivnosti na obnavljanju inicijative i nastavak razgovora za zaključivanje Ugovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Crne Gore.

Sugovornici su u razgovoru izvršili zajedničku rekapitulaciju ranijih, trenutnih i novih bilateralnih pitanja u odnosima između dvije zemlje.

Konstatirano je da su dvije nedavne službene posjete na najvišoj razini, posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića Crnoj Gori i posjeta predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića BiH, potvrda dobrih i prijateljskih odnosa dvije zemlje.

Darmanović je istaknuo dobrosusjedsku suradnju kao ravnopravan prioritet vanjske politike Crne Gore s članstvom u EU i NATO.

Također je podsjetio da je na multilateralnih planu suradnja dvije države tradicionalno dobra i da se interesi često poklapaju, zbog čega ne izostaje podrška u mnogim inicijativama i međunarodnim organizacijama i tijelima, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close