Susjed

Dačić prozvao međunarodnu zajednicu zbog dvostrukih mjerila u BiH

Vijesti / Flash | 04. 10. 2016. u 10:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbija će biti konstruktivan susjed zemalja u regiji i truditi se da "ne upadne u opasne vode i spiralu" koja može dovesti do nestabilnosti, rekao je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić za Radio-televiziju Srbije.

Komentirajući lokalne izbore u BiH, ocijenio je najvažnijim da su i referendum prošlog tjedna i izbori u nedjelju protekli mirno i bez ozbiljnijih problema i incidenata.

"Srbija ima svoju jasnu poziciju - mi podržavamo teritorijalni integritet BiH, ali poštujemo i RS, što je naša obveza po Daytonskom sporazumu. Bit ćemo konstruktivan susjed koji može doprinijeti miru i stabilnosti", naglasio je Dačić, prenosi Hina.

Zamjerio je međunarodnoj zajednici da je politikom "dvostrukih mjerila" u proteklim desetljećima dovodila do snaženja nacionalističkih i ekstremističkih snaga, dajući im vjetar u leđa.

Govoreći o migrantskoj krizi, Dačić je kazao kako Srbija neće dopustiti da budu najveća žrtva migrantske krize, te mora biti u kontaktu sa zemljama takozvane balkanske rute i pripremiti mjere za zaštitu svojih državnih i nacionalnih interesa.

"Zatvaranje granica nije isto što i podizanje ograde, ali u svakom slučaju Srbija se nalazi u situaciji kada mora veoma pažljivo osluškivati šta se događa. To znači da Srbija priprema mjere koje će pridonijeti zaštiti naših nacionalnih i državnih interesa. Pokazali smo da jesmo humani, ali nećemo dopustiti da postanemo najveća žrtva migrantske krize", rekao je Dačić poslije posjeta Mađarskoj i razgovora s premijerom Viktorom Orbanom o migrantskoj krizi.

Dačić je, ne navodeći više detalja o najavljenim mjerama, naglasio da su neophodni stalni kontakti sa zemljama koje se nalaze u gornjem dijelu tzv. balkanske migrantske rute, ali i da položaj Srbije ovisi o tome šta će se dalje događati u odnosima Europske unije i Turske, u kontekstu dogovora o rješavanju migrantske i izbjegličke krize.

Kopirati
Drag cursor here to close