MAndat

Dan odluke: Što ako Rusija 'protjera' EUFOR iz BiH?

Vijesti / Flash | 09. 11. 2015. u 10:21 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine podržava produženje mandata misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, o čemu uskoro treba odlučiti Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

U priopćenju se navodi kako Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine smatra da misija EUFOR-a doprinosi ukupnoj stabilnosti i sigurnosti u regiji, te izražava nadu da će tijekom rasprave Vijeća sigurnostii Ujedinjenih nacija, zakazane za 10. studenog, biti postignuta široka suglasnost o Rezoluciji koja se odnosi na BiH, te da će mandat ove misije biti produžen.

Naime, u utorak će se u Vijeću sigurnosti UN-a glasovati o produženju mandata EUFOR-a. Naime, Rusija je prošle godine u studenom prvi put bila suzdržana, po ovome pitanju, a ove godine bi to moglo biti drugačije zbog zategnutih odnosa Rusije i Zapada.

Ako ove godine Rusija bude protiv, mandat EUFOR-a mogao bi biti upitan što bi po mnogima moglo zakomplicirati stvari u BiH, ali i regiji.

Naime, nedavno je britanski veleposlanik pri UN-u Matthew Rycroft izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija uloži veto. Moskva se prošle godine usprotivila dijelovima teksta rezolucije u kojima se spominje euroatlantski put naše zemlje.

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov u prošlomjesečnoj izjavi za bečki Standard rekao je kako bi novi mandat EUFOR-a trebao biti bez euroatlantske perspektive te da Rusija nema ništa protiv produženja mandata, ali da se on treba maknuti iz NATO okvira.

Zamjenik ministrice obrane BiH Emir Suljagić za Press RS rekaoje kako eventualni odlazak EUFOR-a iz BiH u ovom trenutku mogao imati sigurnosne posljedice.

''U ovom trenutku možemo samo nagađati što će se dogoditi na sjednici Vijeća sigurnosti UN o ovom pitanju, jer mi u Ministarstvu obrane BiH nemamo informacije ni naznake kako će se glasovati. Hipotetički gledano, ne mislim da bi bilo dobro da EUFOR-u ne bude produžen mandat. Smatram da bi to moglo imati sigurnosne posljedice. Dok ne dobijemo izvještaj sa te sjednice, suzdržao bih se od procjena moguće situacije u budućnosti, ukoliko ostanemo bez međunarodnih vojnih snaga'', rekao je Suljagić.

Inače, Europsko vijeće za vanjske poslove usvojilo je početkom listopada novi zaključak o BiH u kojem je izražena podrška nastavku vojne misije EUFOR Althea i to u izvršnome mandatu.

Misija EUFOR-a u BiH, koja je počela u prosincu 2004. godine, ističe 11. studenog, a BiH trenutno boravi oko 600 vojnika stacioniranih u Butmiru kod Sarajeva

Kopirati
Drag cursor here to close