Za i protiv

Dan RS: Ponos ili jeftini prkos

Vijesti / Flash | 08. 01. 2016. u 11:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Drago mi da u RS vidim dobro atmosferu za obilježavanje Dana RS, atmosferu koja je potrebna da bi se obilježio jedan važan dan u povijesti naroda i države, RS, koja je stvorena 9. siječnja 1992., odlukom političkih predstavnika srpskog naroda prije oružanih sukoba u BiH'', rekao je predsjednik RS Milorad Dodik novinarima dodavši kako se ovih dana ''slavi RS kao dokaz jačanja i opredjeljenja za njeno postojanje''.

Premijerka RS Željka Cvijanović pozvala je građane da istaknu zastave RS na svojim domovima i ''na taj način pokažu i dostojanstvo i ponos te da se zajedno obilježi sutrašnji dan''.

No, potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić upozorio je danas da je Dana RS, nepoštivanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ozbiljno ugrožavanje Daytonskog sporazuma. Naveo je kako su dvadeset godina poslije potpisivanja mirovnog sporazuma, Bošnjaci u tom entitetu izloženi diskriminaciji, koja se, kako je rekao Salkić, ''organizirano i sustava provodi s razine vladajućeg aparata''.

Salkić navodi kako proslavom Bošnjacima šalju poruku da negiraju njihovo postojanje, vjerska osjećanja i da na ovaj način žele demonstrirati silu.

''Naša obveza je da ukažemo na zabrinjavajući radikalizam i pravoslavizaciju institucija ovoga entiteta'', rekao je Salkić te dodao kako se, budući da su vlasti najavile do sada najmasovnije obilježavanje toga datuma, radi o ''jeftinom prkosu i pokušaju guranja prsta u oko svima''.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović tvrdi da će entitetski parlament poduzeti sve pravne i političke mjere da se „sporna" odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. siječnja, "Dana RS", preispita.

Čubrilović kaže da Narodna skupština RS nastoji da se donese predloženi zakon o Ustavnom sudu BiH i da se, dva desetljeća nakon Daytonskog sporazuma, izostave strane suce iz Ustavnog suda BiH, te da se „izvrši revizija svih odluka od 2001. godine, koje su donesene preglasavanjem bilo kog konstitutivnog naroda, uz sudjelovanje stranih sudaca“.

Naglašava da je jedna od mogućih mjera povlačenje svih predstavnika RS iz organa i institucija Bosne i Hercegovine, kao i organiziranje referenduma s pitanjem prihvaćaju građani Republike Srpske odluku Ustavnog suda BiH, odnosno podržavaju li Zakon o praznicima kojim je 9. siječanj određen kao sekularni "Dan RS".

U priopćenju iz Kabineta predsjednika entitetskog parlamenta se ponavlja da taj bh.entitet „ne može i nikada neće ukinuti 9. siječanj kao Dan Republike i ovaj praznik će obilježavati istrajnije nego što se to činilo do sada“.

Čubrilović tvrdi "da niko ne može dovoditi u pitanje pravo na obilježavanje ovog praznika".

Podsjećamo, krajem studenog prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Dan RS, koji se obilježava 9. siječnja te odlučio da Narodna skupština RS treba u roku od šest mjeseci usuglasiti sporni član Zakona o praznicima RS sa Ustavom BiH.

Inače, oko sjedišta institucija RS pojačane su mjere sigurnosti, a primjetni su i pripadnici policije RS-a s dugim cijevima.

Kopirati
Drag cursor here to close