PET

Danska se suočava s prijetnjom radikaliziranih muslimanskih građana koji se vraćaju iz Sirije

Vijesti / Flash | 13. 12. 2014. u 07:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danska se suočava sa "značajnom" prijetnjom svojih radikaliziranih muslimanskih državljana koji se vraćaju u domovinu iz Sirije i Iraka, gdje ih je najmanje 110 otišlo da se bori na strani džihadističkih grupa poput Islamske države, priopćila je u petak Danska obavještajna služba (PET).

Služba navodi da je najmanje 16 od onih koji su otišli u Siriju i Irak iz Danske ubijeno u borbi i da se otprilike polovina od više od 100 onih koji su otišli tamo vratila kućama.

Danska je među brojnim zapadnoeuropskim zemljama koje se bore da zaustave radikalizaciju mladih muslimanskih državljana i odvrati ih od toga da postanu džihadisti u Siriji ili Iraku, strahujući da bi oni mogli planirati napade na domaćem tlu po povratku u zemlju.

Osim toga, Danska je poslala sedam borbenih zrakoplova F-16 u Irak u okviru koalicije pod američkim vodstvom koja izvodi zračne udare protiv Islamske države, povećavajući strahovanja od osvetničkih napada.

"Procjenjuje se da ukupni broj pojedinaca koji putuju iz Danske u zonu sukoba iznosi najmanje 110, ali ta brojka bi mogla biti viša", priopćio je PET, dodajući da je i manji broj žena također otputovao tamo, prenosi Reuters.

Nitko od onih koji su se vratili nije bio kažnjeno gonjen jer putovanje u Siriju i Irak nije nezakonito, ali ih nadzire PET, priopćio je sigurnosni izvor.

"Neki od onih koji su se vratili putovali su više puta u zone sukoba", navodi se u izvještaju PET-a.

Kopirati
Drag cursor here to close