Thomas Markert

Dayton nije dobra osnova: Travanjski paket najbolja prilika

Vijesti / Flash | 24. 06. 2015. u 10:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je godinama bila "najbolji klijent" Venecijanske komisije, stručne grupe Vijeća Europe. To sada nije više slučaj, ali ne zbog napretka koji je ostvarila nego zbog stagnacije'', kazao je u razgovoru s bh. novinarima u Strasbourgu tajnik Venecijanske komisije Thomas Markert.

Naveo je kako Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo koje se bavi ustavnim pitanjima, izbornim pitanjima i općenito djelovanjem demokratskih ustanova, nije bila uključena u izradu Daytonskog sporazuma, ali je imala intervencije nakon Daytona, u početku da entiteti implementiraju sporazum.

Po njegovim riječima, Dayton je bio potreban za zaustavljanje rata, ali nije dobra osnova za izgradnju zemlje. Dayton je od početka bio nesavršen, iako sadrži mehanizme za unapređenje.

Markert smatra kako su dva glavna problema slaba država, što je primjer kakvog nema nigdje drugdje te kompliciran i skup sustav donošenja odluka.

Glavni cilj daytonskog ustava je bio ustavna zaštita kolektivnih nacionalnih prava, te je puno mehanizama blokade, a malo onih za deblokiranje problema da bi se našlo rješenje da čitava zemlja krene naprijed.

Ključno pitanje, ukazuje Markert, na europskom putu BiH je da zemlja postane funkcionalna, što je jako kompleksno u slučaju BiH zbog velikih nadležnosti entiteta i županija.

Podsjetio je da je Venecijanska komisija još 2005. godine preporučila ustavne reforme da bi postala "normalna zemlja" u interesu svih.

Venecijanska komisija je, također, podržala "travanjski paket" 2006. godine, što je "bila najbolja prilika da se pokrenu ustavne reforme".

Markert je istaknuo kako je tada bilo puno vise fleksibilnosti u Republici Srpskoj, a kasniji pokušaji, kao butmirski razgovori, nisu išli tako daleko.

Kopirati
Drag cursor here to close