Gorka i korisna pilula

Dayton u top deset mirovnih sporazuma

Vijesti / Flash | 15. 05. 2015. u 06:50 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Daytonski mirovni sporazum, kojim je završen rat u BiH, jedan je od deset najuspješnijih mirovnih sporazuma u suvremenoj povijesti, piše jedan od najutjecajnijih američkih političkih siteova Huffington Post, s centralom u Chikagu.

Huffington Post pojašnjava da je stavljanjem potpisa na sporazum između lidera u BiH, Srbije i Hrvatske završen najgori rat u Europi poslije Drugog svjetskog rata u kojem je, kako navode, život izgubilo sto tisuća ljudi, a dva milijuna pobjeglo iz svojih domova.

"Daytonskim sporazumom uspostavljeni su politički entiteti Srba s jedne i muslimana i Hrvata s druge strane, uz pokroviteljstvo središnje bh. države. Sporazum je hvaljen zato što je zaustavio sukob, mada nije uspio prevladati duboke nacionalne podjele", navodi se u članku.

Podsjećaju da je Alija Izetbegović, pokojni predsjednik BiH, rekao da je sporazum "gorka, ali korisna pilula", prenose Nezavisne novine.

"Danas BiH ima slabu središnju vladu, dok su njene političke komponente zadržale vlastite zastave, himne, kao i vlastitu verziju povijesti", piše ovaj portal.

Prema njihovoj verziji, do rata je došlo tako što je BiH željela odcjepljenje od Jugoslavije, što je izazvalo borbu za kontrolu nad teritorijima između Srba, muslimana i Hrvata. Oni navode kako su Srbi počinili sistemska ubijanja Bošnjaka, posebno u Markalama i Srebrenici, što je, dovelo do intervencije međunarodne zajednice.

"NATO snage su bombardirale srpske položaje, a američki, europski i ruski lideri su doveli zaraćene strane za isti sto u Daytonu, Ohio, u studenom 1995. godine, a sporazum je potpisan mjesec dana kasnije", ističe HP.

Osim daytonskog mira, HP je u povijesne mirovne sporazume uvrstio i mir između Izraela i Egipta 1979. godine, zatim u El Salvadoru 1992. godine, te u Južnoj Africi godinu dana kasnije.

Navode i sporazum u Gvatemali iz 1996. godine, Tadžikistanu iz 1997, te Sjevernoj Irskoj naredne godine.
Tu su još i sporazumi u Papui Novoj Gvineji, Liberiji i Nepalu, navodi ovaj portal.

Kopirati
Drag cursor here to close