Tko pije, tko plaća?

Demokratska fronta ismijala Čavarinu odluku

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 13:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska fronta današnju odluku predsjednika FBiH Marinka Čavare, da razriješi samo ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, smatra smiješnom i nekonsekventnom'', priopćeno je iz stranke Željka Komšića uz naglasak kako ova odluka nema nikakvih posljedica po rad ministara Demokratske fronte u Vladi Federacije, te nikakvih dodatnih konsultacija neće biti.

''Ministri DF-a su podnijeli neopozive ostavke, a gospodin Čavara može samo da izabere vrijeme kad će da ih razriješi. S druge strane, Čavarina odluka pokazuje da smo mi u Demokratskoj fronti imali pravo: da HDZ i SAD imaju samo javna preduzća, jer se ovom odlukom stiču uvjeti da stranačke središnjice SDA i HDZ upravljaju javnim resursima entiteta FBIH'', navodi Demokratska fronta.

Demokratska fronta dananju odluku predsjednika FBiH Marinka avare, da razrijei samo ministra energije, rudarstva i...

Posted by Demokratska Fronta Bosne i Hercegovine on Monday, June 15, 2015


Ističe se kako DF još jednom želi obavijestiti javnost da većina u federalnom Parlametnu više ne postoji i da će SDA i HDZ morati tražti drugdje nekoga tko bi, za razliku od DF-a, htio sudjelovati u kršenju zakona i ustava ovog entiteta i ove države.

''Na koncu, želilmo ovi putem obavijestiti gospdina Čavaru da potpredsjednik FBiH iz reda srpskog naroda, Milan Dunović, neće podnijeti ostavku i da nastavlja obavljati sve dužnosti koje podrazumijeva navedena funkcija do isteka mandata, ili dok SDA i HDZ ne nađu većinu u fedralnom Parlamentu potrebnu da ga smijene. Demokratska fronta nema namjeru omogućiti HDZ-u da u federalnu Vladu uvede SNSD Milorada Dodika, jer to smatramo anitdržavnim činom'', navodi se u priopćenju.

Dopredsjednik Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i član DF-a Saša Mitrović rekao je pak agenciji Fena da će se na sutrašnjoj sjednici tog doma pokazati kako djeluje kao opozicija.

Ovu funkciju u Federalnom parlamentu prestat će, kako kaže, obnašati čim se formira nova parlamentarna većina, s obzirom na činjenicu da je Demokratska fronta najavila izlazak iz vlasti na federalnoj razini.

Komentirajući izjavu predsjednika FBiH Marinka Čavare da ''DF nema jasno opredjeljenje da li se povlači ili ne iz vlasti u FbiH'' Mitrović je naglasio da je ''Demokratska fronta opozicija već sedam dana'', kada je to potvrdio predsjednik DF-a Željko Komšić na pres-konferenciji stranke.

''To će se vidjeti na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH da mi djelujemo iz opozicije. Sva četiri ministra DF-a su podnijeli ostavke, tako da nema toga jesmo li ili ne u vlasti. Mi nismo ti koji će vršiti blokadu za dalje funkcioniranje Federacije BiH dok se ne oformi nova parlamentarna većina'', kaže Mitrović.

Istaknuo je kako će potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović ostati na ovoj funkciji do kraja četverogodišnjeg mandata.

''Ustavom FBiH je definirano kako se funkcija potpredsjednika razrješava. To ne može raditi netko kako mu se sviđa'', kazao je Mitrović osvrćući se na današnju izjavu predsjednika FBiH Čavare, koji smatra da ukoliko se DF povlači iz vlasti da svi dužnosnici stranke imenovani na izvršne dužnosti u FBiH trebaju podnijeti ostavke.

''Ne očekujem ostavku Dunovića, koji mi je čak i draga osoba. Međutim, postoji jedno pravilo - u vlasti niste ukoliko vaši kadrovi ne obnašaju dužnost izvršne vlasti . Ako DF konzumira poziciju dopredsjednika FBiH onda je DF u vlasti'', rekao je Čavara na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

Naime, prema Ustavu FBiH jedna od nadležnosti Parlamenta FBiH je „podnošenje zahtjeva, u skladu sa članom IV. B. 3 (1) Ustavnom sudu da odluči treba li smijeniti predsjednika ili potpredsjednika Federacije“. Da bi se to ostvarilo potrebna je dvotrećinska većina u oba doma Parlamenta.

Čavara je danas donio odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića, dok u vezi s ostavkama preostala tri ministra, kaže, da mora obaviti dodatne konsultacije.

To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

Podsjećamo, Demokratska fronta, kao jedna od stranaka dosadašnjih učesnica u vladajućoj koaliciji s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH i Strankom demokratske akcije, najavila je razlaz s koalicijskim partnerima jer s njima nije imala isto mišljenje prilikom prošlotjednog usvajanja u Federalnoj vladi uredbe o imenovanju upravljačkih struktura u javnim kompanijama.

Vladini ministri iz Demokratske fronte usprotivili su se tada toj uredbi, jer, kako su naveli, neosnovano razvlašćuje resorna federalna ministarstva iz procesa ovih imenovanja a ovlašćuje Vladu, što, po njima, znači da stavlja imenovanja pod politički utjecaj stranaka, drugih dviju članica vladajuće koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close