'bem te zemljo!

Dijete nestalo, Civilna zaštita nema špage, a entitet ne želi zvati entitet

Vijesti / Flash | 09. 03. 2017. u 13:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prekjučer je nestao dječak od 10 godina u Loparama i još nije pronađen. Zvao me načelnik Općine iz Lopara da im pomognem'', rekao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na press-konferenciji.

''Nažalost, ispostavlja se na jedan izuzetno tragičan način potvrda tih svih mojih priča'', kazao je Mektić, dodajući da je pitao ima li u Loparama civilna zaštita i imaju li išta od tehnike, na šta mu je odgovoreno da ''ni špage nemaju''.

Kaže da je nazvao direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka kojeg je pitao ima li timove za pronalazak nestalih osoba, na šta mu je odgovorio da ima i timove i pse tragače i dronove za pronalazak.

''Kada sam mu ispričao situaciju, rekao je da odmah šalje timove. Zove me čovjek za pola sata i kaže, Dragane, poslao sam tri tima s tri psa tragača i jedan tim s dronovima za pretraživanje terena. Ovom prilikom zahvaljujem mu zato što je odmah intervenirao, poslao ljude. Čak je sinoć direktor Solak posjetio to mjesto'', istaknuo je Mektić.

Dodao je da jutros rade s psima tragačima, s dronovima te da se iskreno nada da će pronaći dijete i da će biti živo.

Po njegovim riječima, najtragičnije je to što iz Republičke uprave civilne zaštite RS-a nisu htjeli pozvati Federalnu upravu civilne zaštite, iako znaju da imaju kapacitete da im pomognu.

''Nije im važna sudbina toga djeteta, već je važno da kažu 'mi smo svoji na svome'. Teška politička zloupotreba djeteta koje je nestalo, da bi dokazali oni svoj suverenitet na svojoj teritoriji'', kazao je Mektić.

Dodao je da je direktor Republičke uprave civilne zaštite RS-a Mile Međed na prvom iskušenju ''pao na jedan najmizerniji način, na sudbini djeteta od 10 godina''.

Mektić je rekao da su, u vezi s NATO-ovom vježbom koja bi trebala biti održana u rujnu u BiH, dobili obavijest od Republičke uprave civilne zaštite RS-a da ne žele sudjelovati niti da se dio vježbe provodi na teritoriji RS-a.

''Zamolio sam ih i pozvao da sudjelujemo zajedno u scenariju te vježbe i nekoliko tih simuliranja da održimo na prostoru RS-a. Oni su to odbili i rekli da ne žele da se održava na teritoriji RS-a'', kazao je Mektić te istaknuo kakoto nije vojna vježba već civilna vježba spašavanja od posljedica katastrofa.

''Dajte da se naša Civilna zaštita (RS-a, op.a.) i ljudi uvježbavaju. To je da sutra spasite nečiji život, da spasite materijalna dobra. Ne, neće'', istaknuo je Mektić.

Dodao je da se poslije toga priopćenjem oglasio direktor Republičke uprave civilne zaštite RS-a Mile Međed, u kojem ga je uvjeravao kako je on direktor, a ne vršitelj dužnosti direktora.

Kopirati
Drag cursor here to close