Crna Gora

Diskriminacija u školi: Hidžab učenice na Ustavnom sudu

Vijesti / Flash | 23. 01. 2015. u 08:14 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je učenica u barskoj gimnaziji došla na nastavu s hidžabom, dio profesora zatražio je mišljenje i tumačenje Ustavnog suda, a povodom ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo prosvjete Crne Gore. Ministarstvo je priopćilo da učenica ne može biti diskriminirana zbog nošenja hidžaba.

Iz ovog Ministarstva je priopćeno da poštuju Ugovor između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori (IZCG) o uređenju odnosa od zajedničkog interesa, te poručuju da niko ne može biti diskriminiran prilikom nošenja marame i kape, koji su sastavni dio nošnje jedne vjere, izvijestila je agencija Anadolija.

"Obrazovno-odgojne ustanove poštuju pravo propisano članom 14, Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, prema kojem: 'Vjernik koji prema nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovijesti ili običajima nosi kapu ili maramu kao sastavni dio nošnje, može biti fotografiran s kapom ili maramom i ne može biti neposredno i posredno diskriminiran prilikom zaposlenja, kao zaposleni, u postupku pred državnim organima i u sustavu obrazovanja kao učenik i student", priopćeno je iz Ministarstva prosvjete, koje podsjeća da je u Crnoj Gori, kao multikonfesionalnoj državi, apsolutno zagarantirana sloboda vjeroispovijesti i niko to ne treba dovoditi u pitanje.

"U obrazovno-odgojnim ustanovama do sada nije bilo problema koji se odnose na javno ispoljavanje vjerskih obilježja učenika ili zaposlenih. Ukoliko i ima takvih slučajeva, oni nikada nisu bili predmet pozornosti, jer je i ustanovama i Ministarstvu važno da se nastavni proces odvija redovno i po planu, kao i da učenici poštuju nastavne obaveze i pravila ponašanja u školi i da poštuju prava drugih. U Crnoj Gori, kao multikonfesionalnoj državi, apsolutno je zagarantirana sloboda vjeroispovijesti i niko to ne treba da dovodi u pitanje", saopćeno je za Anadoliju crnogorskog iz Ministarstva prosvjete.

Podsjetimo, dio profesora barske Gimnazije zatražio je od Ustavnog suda tumačenje krši li se ugovorom koji su 30. siječnja 2012. godine potpisali tadašnji premijer Igor Lukšić i reis IZ-e Rifat Fejzić Opći zakon o obrazovanju i odgoju, kojim su "vjerska obilježja u državnim školama zabranjena".

Generalni tajnik IZCG-a Fuad Čekić, kazao je da je iznenađen odlukom profesora Gimnazije u Baru, koji su zatražili tumačenje od Ustavnog suda o nošenju hidžaba u školama, ističući da je hidžab jedan od načina prakticiranja islama.
Čekić podsjeća da je i Ugovor koji je potpisao IZCG s Vladom Crne Gore jasno definirao koje su to granice u islamskom tumačenju koje podrazumijevaju nošenje hidžaba.
"Ovo je pravo koje je zagarantirano Europskim konvencijama i Ustavom. Mi smo, potpisujući Ugovor o uređenju odnosa s državom Crnom Gorom, izdefinirali koje su to granice u islamskom tumačenju, što bi se podrazumijevalo pod nošenjem hidžaba, i koja bi lica uživala tu zaštitu. Međutim, Ugovor nije osnova ovog prava. To pravo je zagarantirano Europskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, članom 9", izjavio je Čekić i napomenuo da je pravo na vjeroispovijest također zagarantirano Ustavom Crne Gore.

"Mogu reći da me iznenađuje takva reakcija profesora. Oni trebaju biti informirani o osnovnim građanskim pravima i slobodama. Sloboda vjeroispovijesti jeste omogućiti njenim vjernicima da prakticiraju vjeru. A ovo je jedan od načina prakticiranja vjere. Isto kao što neko može da nosi polumjesec i zvijezdu, ili krst", kazao je Fuad Čekić, generalni tajnik IZCG.

Odluku Ustavnog suda sa nestrpljenjem čeka i otac učenice koja je nosila hidžab u školi, Medo Kuč. Ipak, plaši se da se Ustavni sud neće odmah oglasiti.
"Plašim se da Ustavni sud neće donijeti odluku tako brzo. Nabolje bi bilo da se sve ubrza", kazao je Kuč i istakao da su učenici kazali da neće da ispaštaju zbog toga što njegova kćerka nosi hidžab.

"Profesor je izjavio da neće predavati u odjeljenju gdje je moja kćerka pokrivena hidžabom. Onda su i učenici reagirali, rekli su zašto da mi ispaštamo zbog nje. Također, iz Uprave škole mi je rečeno da bi najbolje bilo da moja kćerka nije stavila hidžab, i da ne bi bilo problema", zaključio je Kuč, prenose podgorički portal CDM.
Glavni imam barski Muidin Milaimi kazao je ranije za crnogorske medije da je E.K. samoinicijativno stavila hidžab, ali i da je o svojoj namjeri mjesec dana ranije obavijestila direktoricu Gimnazije Mariju Đonović.

Milaimi kaže da se "hidžab događa u Europi i da će sigurno biti i drugih primjera i u Baru".

Kopirati
Drag cursor here to close