Oružje u rukama djece

Djeca u SAD-u ubila više osoba nego teroristi

Vijesti / Flash | 04. 07. 2016. u 06:42 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove je godine u SAD-u zabilježeno 23 slučajeva pucnjave u kojima se oružje našlo u rukama djece.

Iako je riječ o zabrinjavajućim podacima, djeca mlađa od 3 godine koja se uspiju dokopati oružja ne zanimaju političare.

Donald Trump tako zaziva zabranu ulaska muslimana u SAD tvrdeći kako među njima ima terorista koji planiraju napade, iako nijedan takav napad nije zabilježen.

Jedanaest od 23 slučajeva u kojima su se djeca služila oružjem bilo je fatalno, a u devet slučajeva djeca su upucala samu sebe, javlja Washington Post.

Najveći broj tragedija s djecom i oružjem zabilježen je u saveznim državama Georgia i Missouri koje imaju "labave" zakone kad je riječ o čuvanju oružja.

S druge strane, država New York uopće nema takve zakone, a opet bilježi manji broj takvih slučajeva.

Podsjetimo, prije nekoliko godina u SAD-u je objavljena knjiga za djecu koja ima za cilj pomoći američkim roditeljima koji nose oružje objasniti svojoj djeci da je pravo na posjedovanje i nošenje vatrenog oružja temeljno ljudsko pravo, prenosi britanski Guardian.

Naslovljena "My Parents Open Carry" (Moji roditelji nose oružje), knjiga autora Briana Jeffsa i Nathana Nephewa, suosnivača organizacije Michigan Open Carry koja se zalaže za pravo na nošenje vatrenog oružja, nastoji "popuniti rupu" u američkoj literaturi za djecu i olakšati roditeljima koji nose oružje pojasniti svojoj djeci razloge za to.

Inače, američki predsjednik Barack Obama se zalaže za strože kontrole oružja, te želi uvesti rigorozne provjere osoba koje kupuju oružje, prije svega njihovih psiholoških profila. Obama smatra kako ista pravila trebaju vrijediti za sve.

Inače, svake godine više od 30.000 Amerikanaca gine od vatrenog oružja, te da najveći dio otpada na samoubojstva.Obama je najavio i kakve mjere želi uvesti, a prije svih je ona po kojoj svi koji prodaju oružje moraju imati dozvolu i obaviti sveobuhvatnu provjeru kupca bez obzira želi li neko kupiti oružje na sajmu ili preko interneta.

Kopirati
Drag cursor here to close