Turska sloboda

Dječacima zatvor zbog kidanja Erdoganova plakata

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tursko pravosuđe procesuira zbog "vrijeđanja" predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana dva dječaka od 12 i 13 godina, optužena što su pocijepala plakat s likom snažnog čovjeka u zemlji, objavio je dnevni list Hurriyet.

U optužnici, tužiteljstvo Dijarbakira je predložilo protiv dvoje djece kaznu od četrnaest mjeseci te kaznu od četiri godine i osam mjeseci zatvora, precizirao je časopis.

Dvojica dječaka su bila iznenađena 1. svibnja u trenutku kada su cijepali plakat s likom šefa države u ulici ovog velikog grada na jugoistoku u većinski kurdskom dijelu zemlje.

"Željeli smo skinuti plakate da bismo prodali papir. Nismo obratili pažnju čija je fotografija na plakatu, nismo ni znali tko je to",branio se pred sucem mlađi od njih dvojice, identificiran kao R.Y.

Prema njihovom odvjetniku Ismailu Korkmazu, prvo ročište zakazano je za 8. prosinca.

''Ako predsjednik bude tražio procesuiranje dvoje djece, zato što su pocijepali plakat, to je vrlo žalosno za pravo", komentirao je.

Unače, turska policija je u srijedu preuzela kontrolu režije televizija Bugun i Kanalturk u Istanbulu, koje je grupa bliska neprijatelju predsjednika Recepa Tyyipa Erdogana stavila pod kontroverzno tutorstvo uoči parlamentarnih izbora.

Pred kamerama, snage reda su prodrle u sjedište dva kanala, vlasništvo grupe Koza-Ipek, rastjeravši zaposlenike, koji su ga štitili, suzavcem i vodenim topovima, prema snimcima koje je direktno prenio Bugun TV na svojoj internetskoj stranici.

Policajci i jedan od novih administratora grupe koju je imenovalo pravosuđe su opkolili režije dvije televizije i preuzeli kontrolu i pored protivljenja jednog od glavnih urednika.

Kopirati
Drag cursor here to close