Pregled tjedna

Dobrodošli u 1984. godinu

Vijesti / Flash | 08. 02. 2015. u 08:27 Nađa DIKLIĆ*

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponedeljak

Konačno i potvrđeno: papa Franjo u lipnju dolazi u BiH. U seriji loših komentara u vezi s dolaskom poglavara Rimokatoličke crkve, kao da je 70 posto Bosanaca i Hercegovaca zaboravilo koliko je napora papa Ivan II ili papa Wojtyłauradio za BiH tijekom posljednjeg rata. On nije molio samo za mir katolika u BiH, već za mir u cjelosti. I došao je netom poslije rata.

Šta dobijamo dolaskom pape Franje u BiH? Prvo, bolji imidž. Drugo, medijsku pažnju da smo normalna država sa skupinom ekstremnih čudaka i ISIL-ovaca, a ne država ISIL-ovaca, sa skupinom čudaka. Treće, ne smijemo zanemariti ni količinu vjernika koji će doći prije 6. lipnja i svoj dio novca ostaviti građanima BiH. Četvrto, ponovno otvaranje međureligijskog dijaloga, koji nam je ponovo potreban.

Prije nego što skočiš, reci hop... Zato, dodrodošli, Sveti Oče, u BiH.

Utorak

Konačno se završila trakavica: Tužbom ću te, tužbom me... Presuda Međunarodnog suda pravde Hrvatske protiv Srbije za genocid pala je u vodu, kao i tužba Srbije protiv Hrvatske po istom pitanju.

Epilog: Obje strane nezadovoljne. Jednima smeta što nisu kažnjeni Vukovar, Ovčara i Škabrnja, drugima što nitko nije odgovarao za Bljesak, Oluju i progonostvo stotine tisuća Srba iz Hrvatske. I tako, nakon 15 godina, kao da je netko mlatnuo rukom i rekao- više se ne važi.

No, tko smo mi u BiH da se miješamo u te odluke? Nas se to apsolutno ne tiče, jer smo naučili jedno- kada su sve strane nezadovoljne podjednako, onda imamo najbolje rješenje.

Srijeda 

Novi dan, nova nafaka. Još da mi je samo znati kako da napišem ovo sve na arapskom: 4, 5 milijardi maraka, u dahu izgovoreno ulaže se u izgradnju naselja u Trnovu.

Napisano brojkama, izgleda ovako: 4.500.000.000 maraka. A, tko bi drugi, nego Arapi? Beograd je "dobio" – Beograd na vodi, BiH dobija - Trnovo u oblacima.

Nešto sam skeptična prema ovim silnim investicijama. Ipak je to mnogo novca za državu BiH, mada Arapima jeste sića. Ovo su četiri proračuna države BiH koji će otići u izgradnju turističkog naselja. Tko će kupivati stanove u gradiću vrijednom 4, 5 milijardi maraka i kako, još nitko nije pojasnio.

No, bitno i bitnije je da se o tome priča. Kada pukne šareni balon laža, opet neće biti nikome ništa, ali do tada ćemo se radovati ubleharenju o milijardama i stotini tisuća novozaposlenih.

Četvrtak

U Novom Sadu osvanuli grafiti protiv muslimana. I naravno, nikome ništa. Samo par dana prije toga, popovi Srpske pravoslavne crkve osvještali su novosadski Vodovod. Da nije žalosno, bilo bi smiješno. Logika mi smeta pa se pitam, sada kada se muslimani tuširaju osvještanom vodom, postaju li pravoslavci? Pitam se nekoliko dana i još ne znam...

Da, umalo da ne zaboravim, zastave ISIS- a vijore se Gornjom Maočom.

Petak

Usvojen famozni Zakon o javnom redu i miru u Skupštini RS, kojim se društvene mreže karakteriziraju kao "javni prostor". Poanta još nikome nije jasna, pa ni potpisnici ovih redova, iako sam iščitala spomenuti zakon, nekoliko desetina puta.

Dragan Lukač kaže kako neće biti sankcionirani novinari, kada pišu protiv vlasti RS i njezinim institucijama. Znači li to da MUP- RS neće ganjati novinare u kancelarijama, već samo kod kuće, te šta je sa "običnim građanima"???

Subota

Prosvjedi koji su najavljeni za danas, da se prisjetimo prošle godine još traju. Tisuće nezadovojnih su na ulicama u Federaciji BiH. U Banja Luci je sve ok. Nama je dobro ili nas je strah? Dragan Lukač, ministar unutarnjih poslova RS već je najavio da će "energično reagirati" bude li prosvjeda u RS. Čime? Napalmom ili samo Molotivljevim koktelima? Uglavnom, svi sjede po kući u crtaju srcad i smajlije po Facebooku i Twitteru. UTOPIJA, Orvelovska na početku 21. stoljeća!

Skinute zastava ISIL-a, neodgovoni pojedinci kao i uvijek, krivi su za sve. Nešto se pretjerano ne uzbuđujemo kada se četnička i ustaška ikonografija slobodno prodaje po štandovima. Uvjerava me neki dan neku liberal kako Boko Haram nije NAŠA stvar. Nije bio ni ISIL, pa su nam sada u komšiluku. Kada neka stvar postaje naša? Tek kada nam se dogodi u komšiluku, obitelji... Još mi nije jasno.

Jasno mi je samo da je noćas jedno dijete od 19. godina na smrt nožem izbolo vršnjaka u dvorištu škole u koje ide moje dijete, na dvije minute od moje kuće. I dok se policija RS bavi ISIL-om, šta tko piše po Facebooku i Twitteru, do tada nam se djeca ubijaju po dvorištima. Dobrodošli u 1984.

*urednica Političkog Meridijana

Kopirati
Drag cursor here to close