'Artiljerijom' po oporbi

Dodik: Bosić i Čavić provode "izdajničku politiku" i jačaju poziciju Sarajeva

Vijesti / Flash | 22. 10. 2015. u 15:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik tvrdi da su na sceni u RS-u dva različita nepomirljiva koncepta, jednog koji zagovara SNSD, te drugi opozicija u RS-u, odnosno Savez za promjene na razini BiH, koji je nazvao "savezom za prijenos nadležnosti, prijevare i podvale“.

"Tko koga na to pokuša da ukaže, naziva se kriminalcem", kazao je Dodik, optuživši Savez za promjene, prvenstveno SDS, da žele Vijeće ministara BiH da pretvori u Vladu.

Dodik istovremeno poziva i na razgovor i dogovor te navodi da Savez za promjene ima pravo na politički stav, ali mora da se poštuje Ustav kod donošenja političkih odluka.

Za politiku SNSD-a je na današnjoj press konferenciji u Banja Luci rekao da zagovara poštivanje Ustava RS-a, a odbacuju samo onu nametnutu BiH mimo Ustava, a koju sada zagovara Savez za promjene iz, naveo je, osobnih interesa i time jačajući takvu BiH.

"Ustav BiH pozicionira RS kao državotvorni entitet i da sve što izričito nije dano BiH pripada entitetima, stranama u BiH", kategoričan je Dodik.

Govoreći o protekloj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a na kojoj je bilo riječi o radu Saveza za promjene u vlasti na razini BiH, kazao je da problem što danas nema koordinacije između institucija vlasti RS i srpskih predstavnika na razini BiH, koje je optužio da imaju želju za nadređenosti i ne žele da uvaže institucije RS-a.

Podržao je zaključke usvojene na posebnoj sjednici, posebno da se odluke na razini BiH, važne za RS, ne mogu usvajati bez stavova skupštinskih odbora, a dao je i potpunu podršku Vladi RS-a, čiji materijal je i razmatran na ovoj sjednici.

Iznio je i optužbe na lidera SDS-a Mladena Bosića, ističući da ponavlja laži o kriminalu u RS-u kako bi tako postale istina.

"Radi se o metodi borbe protiv RS-a  da bi se ojačala pozicija Sarajeva. Afere nisu ono što oni govore, već pravosuđe", rekao je predsjednik SNSD-a navodeći da opozicija 'podvaljuje' narodu priču o kriminalizaciji RS-a.

Dodik je ponovio da će biti dio procesa u svakoj podignutoj optužnici, ali da je degutantno da se svaki dan poteže priča o kriminalu bez optužnica.

I lidera NDP-a Dragana Čavić je optužio da je uputio poziv na destabilizaciju RS-a, riječima "diktatura","režim", te mu uputio pitanje da li može da zamisli diktaturu ili režim u kojem može da govori sve što iznosi svaki dan.

Za Čavićevu najavu izvan parlamentarne borbe, Dodik je rekao da bi svako onaj tko bi se okupio oko tog poziva branio njihovu "izdajničku politiku".

Potvrdio je i da je pristao da nazoči sastanku u organizaciji patrijarha Irineja s liderima stranaka iz RS-a, 5. studenog u Bijeljni, kako bi se razgovaralo o ugovoru BiH i Islamske zajednice.

Kopirati
Drag cursor here to close