Akcija 'Proljeće 2016.''

Dodik: Na sceni je plan rušenja pet najvažnijih institucija Srpske

Vijesti / Flash | 13. 12. 2015. u 14:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dodik: Spremni smo za dijalog o koordinaciji policijskih struktura

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da taj bh. entitet, nakon  akcije Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u Novom Gradu/Bosanskom Novom, traži da se preispitaju dosadašnje i uspostave nove procedure za suradnju sigurnosnih agencija u BiH.

Dodao je da su predstavnici RS spremni za dijalog o budućoj koordinaciji i aktivnostima policijskih agencija.

"Odluke Vlade i Narodne skupštine RS su veoma jasne i nitko ih ne treba provjeravati. Ako se to, ipak, desi, to će biti namjerna provokacija i namjerna želja da se inscenira neki problem", dodao je Dodik u izjavi novinarima.

Za akciju SIPA-e, 10. prosinca, u policiji u Novom Gradu/Bosanskom Novom je naveo da izlazi iz dosadašnje uobičajene prakse, koja je podrazumijevala koordinaciju, a što je, kako navodi,  suština odnosa u BiH.

On tvrdi da se želi da nametne “princip subordinacije i situacija da svaki niži organ treba da bude podložan odlukama i naređenjima sa razine BiH“.

Dodik se povodom akcije SIPA-e danas sastao s općinskim rukovodstvom, članovima općinskog foruma za sigurnost i radnicima općinske uprave koji su nazočili pretresu SIPA-e, a posjetio prostorije Policijske stanice Novi Grad/Bosanski Novi, u kojima je SIPA-a izvršila pretres.

Konstatirano je da je sigurnosna situacija u toj općini i u RS stabilna.

Ta akcija bila je povodom da institucije RS prekinu suradnju s SIPA-om, Sudom i Tužiteljstvom BiH, na koje je Dodik i danas ponovio ranije optužbe da su „pristrane i rade na štetu RS i njenih građana“.

Dodik je naveo i da nije upoznat o detaljima plana, navodno, njegovog "rušenja" koji su objavili pojedini portali pod nazivom "Proljeće 2016", ali je ustvrdio da zna od ranije da je na sceni ozbiljan plan usmjeren da se “organizirano devastiraju institucije RS”, dodajući da se “nastojalo i nastoji urušiti autoritet institucije predsjednika RS, Vlade, Narodne skupštine, policije i RTRS”.

"U tome sudjeluju neka strane veleposlanstva u BiH, mi znamo koje, takozvani nevladin sektor, međunarodni i domaći i dio političkih snaga iz RS", ustvrdio je Dodik.

I ministar unutarnjih poslova RS Dragan Lukač je ustvrdio da, ako se slična akcija SIPA-e ponovi, policija će postupiti po zaključcima i naređenju Vlade RS, i spriječiti svaki pretres u institucijama RS.

Također je kazao i da se mora naći rješenje, kroz suradnju i uz koordinaciju policijskih agencija, jer se u suprotnom ostavlja prostor kriminalnim organizacijama da „rade što hoće“.

Kopirati
Drag cursor here to close