Optužbe

Dodik optužuje Ivanića - njegovo ponašanje je štetno za RS

Vijesti / Flash | 06. 04. 2015. u 17:56 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) i SNSD-a Milorad Dodik optužio je danas predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića za "štetno ponašanje", te da uvodi neke procedure u svom djelovanju u Predsjedništvu BiH mimo interesa RS-a i da time nanosi dugoročne probleme RS-u.

Dodik je Ivanića optužio da se nepotrebno umiješao u vezi s pitanjem mehanizma koordinacije BiH s EU, navodeći da Predsjedništvo BiH nije nadležno za to pitanje, kao i da predlaže ono na čemu inzistiraju Bošnjaci u BiH, iako RS ima ranije usuglašen stav o tom pitanju.

Dodik je na pres-konferenciji naveo da je između Bošnjaka i Hrvata došlo do zastoja o tom pitanju, te pita Ivanića gdje je ustavni osnovu po kojoj on može govoriti o mehanizmu koordinacije kada su u pitanju kantoni.

''Danas je jasno da su Bošnjaci željeli izbjeći taj mehanizam koordinacije'', utvrdio je Dodik navodeći da je to trebalo voditi k centralizaciji BiH.

Entitetski predsjednik je ponovio da je mehanizam koordinacije važan te da se o tom pitanju moraju poštovati ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti.

Ivanića je optužio i da pravi neku novu praksu, posjetama lokalnim zajednicama, te da tako danas boravi u Sanskom Mostu, a zamjera mu i da se nije konsultirao s njim o odabiru kandidata srpskih kadrova na veleposlaničkim funkcijama, čime je prekršio Ustav RS-a.

Dodik je odbacio optužbe opozicije u RS-u o velikom kriminalu i korupciji u RS-u, navodeći da se državni organi BiH ne mogu miješati u ta pitanja na nivou entiteta, iako se čuju takve najave ovih dana.

Kazao je i da je odnos odbjeglog Mile Radišića odnos njega i pravosudnih organa te da se on nikada nije miješao u odluke pravosuđa, koje se moraju poštovati.

Tvrdi i da je Mladen Ivanić imao "bliske veze" s Milom Radišićem, vlasnikom firme 'Grand trade', koji je osuđen na tri godine zbog malverzacija s akcijama 'medicinske elektronike'.

Za Ivanića je još rekao da je on jedini političar koji je osuđen u prvostupanjskom postupku.

''Kako se približavala drugostupanjska odluka rekao je meni i još nekim osobama da ima pritisak izaći iz tadašnje Vlade i nekoliko mjeseci nakon što je to uradio dobio je oslobađajuću presudu'', naveo je Dodik.

Ponovo je prozvao Ivanića za prodaju nekadašnje Kristal banke za jedan euro, a za to, kako tvrdi Dodik, nije odgovarao.

Za sebe je Dodik rekao da je spreman da odgovara za sve i da je on najmanje zaštićen od svih političara.

Kopirati
Drag cursor here to close