Presuda Karadžiću

Dodik: Presuda će izazvati nepovjerenje i doprinijeti podjelama u BiH

Vijesti / Flash | 24. 03. 2016. u 18:28 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, komentirajući presudu Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom za Agenciju Anadolija izjavio je da će izazvati dodatno podozrenje, nepovjerenje i doprinijeti podjelama u BiH.

"Utisak koji postoji prije svega kod srpskog naroda o tome da je Haški tribunal motiviran i uvijek spreman presuđivati Srbima, u bilo kom slučaju, očigledno se odražava i na ovom slučaju. Ono što je veoma jasno da se u tom pogledu zadržava konotacija značajnog političkog utjecaja na samu presudu, nego što je to moguće pravno zasnovano.

Ako osudite Radovana Karadžića vezano za događanja u Sarajevu tijekom rata, a ne osudite nikog drugog čija je politika istjerala iz Sarajeva 150.000 Srba i ako u tom pogledu Kazani i sve druge stvari koje su se tamo događale, Tarčin i drugi logori koje je posjećivao i sam Alija Izetbegović, ostanu izvan pravosudnog progona onda naravno ovo djeluje kao selektivna pravda", rekao je Dodik.

Naglasio je da presuda već utječe na odnose u BiH te da će u dijelu u kojem bude upotrebljavana "na različite špekulativne načine, prije svega političke, bitno uvjetovati političku situaciju u BiH".

"Potvrdit će ono što je godinama već poznato, da BiH kao zemlja ne može unutar sebe pronaći nikakav homogenizirajući faktor niti se okupiti oko bilo čega što je dio njene povijesti, njene prošlosti, tako je i u ovom slučaju veoma jasna polarizacija. Srbi se osjećaju veoma izdani od strane međunarodne pravde za činjenicu da za stradanje Srba nitko nije odrgovarao ni u haškom, a ni u nekom drugom procesu i da je vidljivo da recimo Naser Orić koji je zapovjedao zločinima u Srebrenici danas se šeće Sarajevom, a pravosuđe se na taj način odnosi prema njemu - da se brani sa slobode.

Ovdje osuđujete političara kojem u suštini nigdje niste našli konkretno učešće u bilo kakvom nastojanju da bilo koga ubije i da izda naređenje, ali kao političaru ste mu rekli da je odgovoran za zapovjednu odgovornost i u tom pogledu dosudili ovako drakonsku kaznu", kazao je Dodik.

Šešelj: Karadžić je nevin, Haag je lažni sud

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, komentirajući presudu kojom je Radovan Karadžić osuđen na 40 godina zatvora, kazao je kako je Haag lažni sud te kako je Karadžić nevin i osuđen samo zato jer je Srbin.

Šešelj je to izjavio na današnjem skupu u središtu Beograda gdje je ponovio da se ta stranka protivi ulasku Srbije u NATO, navodeći da će radikali na izbore izaći samostalno. O presudi koju očekuje 31. ožujka u Haškom tribunalu Šešelj nije govorio, ali je ponovio da troje radikala, koje Haag traži, neće tamo otići dobrovoljno.

Šešelj je rekao da posljednji sporazum koji je Srbija potpisala sa zapadnom vojnom alijansom predstavlja okupaciju zemlje i dodao da se Srbija treba "vratitu pod okrilje majke Rusije". On je rekao i da će se građani na izborima 24. travnja odlučiti jesu li za zemlje EU, "koje su nam tradicionalni neprijatelji" ili Rusiju.

Nakon skupa, koji je najavljen kao prosvjed protiv aktualne vlasti, u povodu godišnjice bombardiranja i presude Karadžiću, pristalice radikala krenule su u šetnju do Pravnog fakulteta i Slavije, a ulice kojima prolaze su zatvorene za promet.

Okupljeni su nosili zastave Srbije, SRS-a, kao i s likom haškog optuženika Ratka Mladića. Inače, i novinari koji prate današnji skup dobili su akreditacije s likom Vojislava Šešelja, javlja Tanjug.

Nikolić: Presuda Karadžiću ne smije utjecati na sudbinu Republike Srpske

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da presuda lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću ne smije utjecati na sudbinu Republike Srpske i pozvao sve političke predstavnike srpskih naroda u Bosni i Hercegovini da se bore za RS i svoj narod.

"Srbija će u potpunosti izvršavati svoje obveze i koristiti svoja prava konstituirana Daytonskim sporazumom, posebno pravo da podržava Republiku Srpsku i pomoći joj da opstane", rekao je Nikolić, javlja Tanjug.

"Ova presuda ne može i ne smije utjecati na sudbinu Republike Srpske. Zato pozivam sve političke predstavnike srpskih naroda u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj, da se zajedničkim stavom bore za svoju Republiku i svoj narod, čija sudbina, ovom presudom može biti dovedena u pitanje", rekao je Nikolić.

Crnadak: Pravna bitka u slučaju Radovana Karadžića će se nastaviti

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) izjavio je Feni da je, nakon današnje presude Radovanu Karadžiću, očigledno da će se pravna bitka u okviru ovog slučaja nastaviti. Obrana je, podsjeća, najavila nastavak pravne borbe i žalbu na izrečenu odluku Haškog tribunala Karadžiću, koju "zato i treba u pravnom smislu shvatiti kao prvostupanjsku".

Posebno je podvukao da u BiH, nakon današnje presude Karadžiću, bez obzira kakva će biti nakon drugostupanjskog postupka, ne može biti nikakvih promjena u smislu unutarnjeg uređenja ili bilo kakvih promjena odnosa unutar BiH.

''Danas je jasno svima, a onima koji sumnjaju, treba poručiti da se nikakav napad i udar na RS ne može dogoditi nakon današnje presude. Ova individualna presuda i pravna stvar koja se događala vezano za čitav ovaj slučaj ne može uticati na RS i zato gužva koja se posljednjih dana digla ili pripremala u iščekivanju presude, mislim da nije dala niti može dati nekakve rezultate'', naglasio je Crnadak.

Očekuje da svi u BiH u narednom razdoblju budu okrenuti svojim poslovima i budućnosti, kako bi se što više uradilo za bolji život, poštujući Ustav BiH.

''Moj apel je da se ova presuda ne prebacuje s terena individualne odgovornosti na teren pokušaja izmjene odnosa, a posebno ne izmjene pozicije RS-a unutar BiH'', zaključio je Igor Crnadak u izjavi Feni.

Kopirati
Drag cursor here to close