Opozicija i pozicija

Dodik ruši Srpsku, načelnici traže odgovore

Vijesti / Flash | 15. 11. 2016. u 14:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica optužio je danas predsjednika RS-a Milorada Dodika ''za ozbiljno rušenje ustavnog sistema RS-a''.

Komentirajući Dodikovu tvrdnju da je ''opozicija u RS-u izgubila kompas i da njihovi najnoviji napadi predstavljaju pokušaj gubitnika da opravda svoj gubitak i da za to okrivi nekog drugog'', Govedarica je u izjavi novinarima rekao kako ne treba ništa drugo ni očekivati od čovjeka koji je dao ''užasnu izjavu da će praviti ‘crne liste’ i obračunavati se s načelnicima koji nisu iz SNSD-a i mrcvariti srpske predstavnike na razini BiH''.

Dodika je još jednom pozvao da se ispriča građanima RS, a ne SDS-u.

''On spinovima prebacuje odgovornost na nas kroz banaliziranu priču o Bakiru Izetbegoviću i Savezu za promjene, iako on ruši ustavni poredak ove zemlje'', tvrdi Govedarica.

Predsjednik RS-a bi po Ustavu, kako je naveo, trebalo da izražava nacionalno jedinstvo, "što Dodik ne radi".

''Zato bi najbolje bilo da se ispriča građanima'', dodao je Govedarica ponovivši da će i oni na radikalne mjere predsjednika RS-a odgovoriti na isti način.

Gostujući sinoć na RTRS-u Dodik je odbacio optužbe opozicije da vlast u RS-u vrši diskriminaciju ulaganja u općine u kojima je opozicija na vlasti, navodeći da to najbolje potvrđuje njegov nedavni boravak u Kini, gdje je razgovarao o izgradnji Termoeletrane "Gacko" dva, bolnice u Doboju i autoputa u Bijeljini.

Istodobno, gradonačelnici i načelnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj zatražili su danas odgovor od ministara u Vladi RS-a da li će, u skladu s ustavom i zakonom RS-a, surađivati s 19 općina u kojima nije pobijedio SNSD na proteklim lokalnim izborima.

U otvorenom pismu pitaju entitetske ministre što će konkretno uraditi za te gradove i općine i u kojem razdoblju.

Postavljaju i pitanje kada će moći da razgovaraju s ministrima u Vladi RS-a, s obzirom na to da nisu ministri svojih stranaka, već svih građana.

U otvorenom pismu, koje je uime svih gradonačelnika i načelnika lokalnih zajednica u kojima je na vlasti Savez za promjene potpisao prvi čovjek Bijeljine Mićo Mićić, izražava se očekivanje da će se ministri u Vladi RS-a o ovim pitanjima izjasniti pojedinačno, kao i da se najkasnije za deset dana organizira i zajednički sastanak o ovom pitanju.

''U protivnom smatrat ćemo da ste osobno donijeli odluku o prekidu suradnje te ćemo u skladu s tim poduzeti dalje korake'', navodi se u pismu Saveza za promjene.

Njihova reakcija je uslijedila nakon što je predsjednik RS-a Milorad Dodik na skupu s načelnicima SNSD-a uputio "prijetnju“ da Vlada RS-a neće pomagati općine u kojima nije pobijedio SNSD, te da članovi Vlade neće imati bilo kakvu komunikaciju s rukovodstvima tih lokalnih zajednica, kao i da će SNSD napraviti tzv. crnu knjigu u koju će biti upisani svi oni koji su bilo kada na bilo koji način SNSD-u "napravili štetu".

Kopirati
Drag cursor here to close