Dodik ispred Izjave

Dodik: Što su nam htjeli podvaliti u Izjavi

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 21:19 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pokušava nam se podvaliti da su članovi Predsjedništva BiH napisali izjavu o poštivanju zaključaka Vijeća za vanjske poslove Europske unije, to nije točno. Ja točno znam tko je to pisao'', rekao je za RTRS Milorad Dodik, predsjednik RS-a tvrdeći kako potpisano šteti Srpskoj.

''Ovaj plan je napisao Zlatko Lagumždija s bošnjačkim liderima u četvrtom mjesecu prošle godine. Onda su ga promovirali u Njemačkoj, pa je predstavljen kao plan Njemačke i Velike Britanije'', rekao je Dodik, koji je zatražio sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj bi se raspravljalo o potpisanoj izjavi.

Predstavio je i neke dijelove izjave s kojima se ne slaže, a jedna od njih je i izbačena. Naime, radi se o tome da narodi i građani BiH izjavljuju želju da kroče europskim putem.

''Gdje smo mi to kao narod i građani izrazili želju da želimo baš to? Zašto to pištete? Stalno podmećete da želimo nešto'', rekao je Dodik i naglasio kako, nakon njegove intervencije, toga u izjavi nema.

''Tražio sam i da se stavi Dayton u to. U prvoj verziji nije postojala Republika Srpska'', rekao je Dodik.

Dodao je i da su europski dužnosnici stvarali izjavu pa da je donesena Predsjedništvu na potpis, ali tek nakon izbora kako bi ispalo da Predsjedništvo ima neku snagu, a ustvari su ''običnio poslušnici''. Dodao je kako je bilo podvala i u drugoj verziji.

''Pozivaju se na Sporazum o rastu i zapošljavanju, pa su ga u prvoj verziji nazvali baza, oko koje ne bi bilo odstupanja, ali su u drugoj verziji rekli dase radi o okviru. A taj sporazum je nastao kao reakcija na prosvjede u Federaciji'', rekao je Dodik gostujući na RTRS-u.

Podsjećamo, predsjednik Srpske zatražio je od Narodne skupštine RS da se izjasni o Izjavi. S druge strane, EU traži da se sve strane u BiH o Izjavi usuglase do 12. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close