300 milijuna dolara

Dodik: Zašto se podigla galama o onome tko daje novac RS?

Vijesti / Flash | 16. 10. 2015. u 15:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i dalje tvrdi da je kredit od 300 milijuna dolara u koji ulazi taj entitet dobar, te da smatra da nema osnova za ocjenu ustavnosti odluke Vlade RS-a o tom zaduženju koju je od Ustavnog suda RS-a danas zatražio predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić.

"Čavić ima pravo da se žali kome hoće", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Banja Luci te kritikuje što se "podigla galama o tome tko daje novac RS“.

Za tog kreditora Dodik navodi da je "legalno registrirana financijska institucija u važnoj zemlji svijeta“ te da je riječ "o čistom finansijskom poslu“ te da će u narednom razdoblju biti izrađen jasan finansijski plan u vezi s ovim kreditom.

Dodik je rekao da je za RS "važno što će se ovim kreditom rasterititi nekih ranijih malo težih zaduženja i očuvati likvidnost na poziciji plaća, mirovina, socijalnih davanja i poticaja“

U "Službenom glasniku RS“ je objavljena odluka Vlade po kojoj se RS zadužuje za čak 300 milijuna dolara, odnosno oko 514 milijuna KM, a kreditor je američki Investicioni fond "Global Bancorp Commodities & Investment“.

Lider NDP-a Dragan Čavić predao je danas Ustavnom sudu RS-a zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke Vlade RS-a o zaduženju.

Čavić je Feni rekao da je u tom zahtjevu naveo sve razloge za koje smatra da pokazuju da je ta odluka nezakonita i neustavna.

"Odluka je neusklađena s ustavom RS, u dijelu koji određuje da se odluke o zaduženju i kreditu donose isključivo u Narodnoj skupštini RS. Odlukom su prekršena dva zakona, o zaduženju, dugu i garancijama i proračunskom sistemu, koji su u brojnim članovima, najblaže rečeno, pogrešno tumačeni i dijelovi odluke su potpuno neusklađeni s ovim zakonima", tvrdi lider NDP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close