Izbori na svim razinama

Dodik zatražio ostavku Ivanića i zastupnika iz RS na državnoj razini

Vijesti / Flash | 17. 05. 2016. u 10:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, zatražio je ostavke predstavnika tog bh. entiteta u Parlamentu Bosne i Hercegovine kazavši da je to uvjet za raspisivanje predsjedničkih izbora u RS-u.

Dodik je zatražio i ostavku člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića. On je ponovio da nema ništa protiv održavanja predsjedničkih i parlamentarnih izbora, ali na svim razinama, javlja N1.

Izbori nisu sporni

"Nije sporno raspisivanje izbora u RS, ali oni se moraju dogoditi i na zajedničkoj razini. To znači ako će zastupnici svih stranaka iz RS napustiti Parlamentarnu skupštinu i tada se stvaraju uvjeti za biranje za Zastupnički dom. A uvjet za moju ostavku je i ostavka člana Predsjedništva BiH, a prije toga ostavka zastupnika. Ja sam za da razgovaramo o tome kao i o referendumu u formi pitanja 'Podržavate li da 9. siječanj bude Dan RS'. Mislim da bi bilo dobro da on bude na dan izbora. Imamo odličnu priliku da jednim izlaskom na birališta riješimo nekoliko važnih pitanja", kazao je Dodik.

Cvijanović: Ne odustajemo od mitinga

Ukoliko opozicija u Republici Srpskoj nastavi s prosvjedima, i vladajuće stranke će na svaki taj prosvjed organizirati miting podrške RS-u, najavila je danas premijerka RS-a Željka Cvijanović.
''Ukoliko je opozicija naumila iscrpljivati narod protestima, onda ćemo i mi svaki put organizirati naš miting 'Podrške RS-u' i njenim institucijama'', dodala je.

Navela je i da se svi ti skupovi moraju organizirati u skladu sa zakonom, ali i da moraju da računaju i na one koji žele da prošetaju Banjom Lukom ili imaju druge poslove i da ih ne bi trebalo u tome onemogućavati.

Iako su subotnji prosvjedi opozicije i miting vlasti u RS-u bili ocjenjivani za sigurnosno rizični, protekli su bez problema, što je, kazala je, pokazalo „zrelost institucija i građana RS-a“.

Cvijanović je dodala da je čula stavove mnogih građana, koji su ostali šokirani polemikom opozicionara s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, navodeći da se ni oni koji glasaju za SDS ne mogu da se slože sa stavovima rukovodstva te stranke, da patrijarh Irinej treba da formira stranku, ako hoće da se bavi politikom.

Zamjera opozicionarima i to što su nastojali da omalovaže sigurnosna upozorenja premijera Srbije Aleksandra Vučića, koja je, u najboljim namjerama, želio da podijeli s RS-om.

Kopirati
Drag cursor here to close