Poseban status

Dogovoren ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji

Vijesti / Flash | 20. 02. 2016. u 08:58 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je izjavio da je postignut dogovor o reformama koje je Velika Britanija tražila kako bi ostala u Europskoj uniji (EU).

Tusk je na Twitteru napisao kako je dogovor postignut na summitu u Bruxellesu.
"Dogovor je postignut. Sve zemlje članice su podržale kompromis kojim će se Velika Britanija zadržati u Europskoj uniji (EU)", naveo je Tusk na Twitteru.

Nisu navedeni detalji o dogovoru koji su zemlje članice EU-a postigle sa Velikom Britanijom.

Inače, u Bruxellesu je od jučer trajao summit EU-a na kojem su čelnici zemalja EU-a razgovarali sa britanskim premijerom Davidom Cameronom o reformama koje je tražio službeni London.

Podsjećamo, britanski premijer i članovi njegove Vlade ranije su iznijeli četiri osnovna uvjeta za ostanak u EU. Prema ovim uvjetima, London je tražio da Velika Britanija bude van bilo kakvih mjera u cilju formiranja europske superdržave. To znači isključenje Londona iz osnovnog principa EU o "sve bližoj uniji". Također, tražili su da se Bruxelles "eksplicitno izjasni" da euro nije službena valuta EU i da Europa ostane "multivalutna unija". Kao treći uvjet Londona, tražio se sustav "crvenog kartona" u cilju vraćanja ovlaštenja sa Bruxellesa u Veliku Britaniju. I kao posljednji uvjet, London je tražio novu strukturu za samu EU.

Kopirati
Drag cursor here to close