Posjeta Kijevu i Moskvi

Dok Europa kritizira Orbana, Milorad Dodik ga hvali

Svi oni koji ovih dana kritiziraju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušamčeni u "ratnim rovovima".
Vijesti / Flash | 06. 07. 2024. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik RS Milorad Dodik prokomentirao je posjetu premijera Mađarske Viktora Orbana Rusiji i Ukrajini.

''Podržavam posjetu Orbana Moskvi i Kijevu i njegove istinske napore i iskrene namjere, koji imaju samo jedan cilj, a to je prekid sukoba i otpočinjanje pregovora s ciljem postizanja mira. Orban je i ovim potezom dokazao da je jedan od rijetkih političara u svijetu kojeg je moguće nazvati državnikom i to u pravom smislu te riječi, kome su mir, dijalog, napredak i razvoj prioritet.

Svi oni koji ovih dana kritiziraju premijera Orbana zbog ovih susreta, samo pokazuju svoju lošu stranu, da su za nastavak sukoba, naoružavanje, dok su duboko ušamčeni u "ratnim rovovima". Takvi ne mogu biti ljudi mira i ne mogu biti pregovarači za postizanje mira, za razliku od mađarskog premijera.

Oni su uvijek spremni da kritiziraju svaki potez koji je usmjeren na postizanje mira i otpočinjanje pregovora, dok "zaboravljaju" ili namjerno prešućuju da je Orban za dva dana posjetio i Kijev i Moskvu, a sve s istom željom - prekid sukoba. Nijedan mir na svijetu nije moguće pregovarati bez dijaloga s obje strane, na čemu je Orban i radio, čime je po tko zna koji put pokazao svoju veličinu i iskrenu želju za mirom u svijetu'', naveo je Dodik.

Premijer Mađarske, koja od ponedjeljka predsjeda Europskom unijom, utorak je posjetio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, a u petak se u Moskvi sastao s Putinom. Taj potez je razbjesnio čelnike EU, koji su ga osudili i poručili da Orban ne razgovara s Putinom u ime Unije, nego isključivo kao mađarski premijer.

Orban je poručio da mu je jasno da nema pravo pregovarati u ime EU, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelje u Bruxellesu".

"Ne možemo sjediti prekriženih ruku i čekati da rat čudesno završi", poručio je.

Kopirati
Drag cursor here to close