Masovno krivotvorenje

Dokumentacija za mirovine: 21 prevara u Mostaru

Vijesti / Flash | 08. 12. 2015. u 15:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fond za mirovinsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske otkrio je još 29 prevara sa medicinskom dokumentacijom za invalidske mirovine koja je izdana u bolnicama u Mostaru, Trebinju i Beogradu.

Iz Fonda navode da je do sada najmasovnije krivotvorenje kod jedne medicinske ustanove otkriveno u bolnici "Dr Safet Mujić" u Mostaru gdje je u 21 od 24 provjerena slučaja potvrđeno da je riječ prevari.

Upitna medicinska dokumentacija

"U mostarskoj bolnici 'Dr Safet Mujić' provjerama je podvrgnuto 24 osoba, a utvrđeno je da se u 12 slučajeva radi o potpuno krivotvorenoj, a u devet slučajeva o djelomično krivotvorenoj medicinskoj dokumentaciji, u smislu da su jedno ili više otpusnih pisama ili specijalističkih nalaza krivotvoreni, a jedan ili dva dokumenta uredni", precizira se u priopćenju.

U Općoj bolnici Trebinje su od tri provjere otkrivene dvije prevare s krivotvorenom medicinskom dokumentacijom, a na Klinici "Dr Laza Lazarević" u Beogradu je nakon provjere za sedam osoba utvrđeno šest falsifikata medicinske dokumentacije, piše agencija Srna.

Iz Fonda ukazuju da je svih 29 osoba za koje je osporena autentičnost medicinske dokumentacije ostvarilo pravo na invalidsku mirovinu od 2007. do 2009. godine, u razdoblju u u kojem je u Fondu MIO Republike Srpske ostvareno gotovo 9.000 invalidskih mirovina.

Lažna medicinska dokumentacija u obliku da se otpusna pisma ili specijalistički nalazi ne nalaze u evidencijama ili ne odgovaraju obrascima bolnice "Dr Safet Mujić" u Mostaru, kao ni originalu pečata doktora utvrđena je kod osoba čiji su inicijali ?.P. (60), V.S. (45), S.M. (44), G.B. (40), T.M. (57), K.?. (57), P.Z. (56), N.M. (55), B.R. (52) koji je preminuo ove godine, L.R. (51), B.B. (52), P.D. (49), V.D. (48), S.M. (55), P.L. (54), R.B. (46), V.Z. (47), V.Đ. (46), B.M. (51), K.M. (46) i ?.M. (58).

Lažirano ime liječnika

U deset otpusnih pisama ove bolnice lažirano je ime istog liječnika, u jednom slučaju navedeno je ime liječnika koji nikada nije radio u toj ustanovi, a u dva slučaja potpuno je identičan tekst otpusnih pisma za dvije osobe.

Od 21 osobe za koje je bolnica u Mostaru odgovorila da je krivotvorena medicinsku dokumentaciju njih deset je iz Bileće.

Iz Bileće su i osobe čiji su inicijali M.L. (73) i M.Ž. (57) za koje je na Odjelu za neuropsihijatriju Opće bolnice Trebinje Fondu MIO odgovoreno nemaju podatke o njihovom liječenju u toj ustanovi, iako su oni medicinsku dokumentaciju sa potpisom i pečatom trebinjske bolnice priložili Fondu 1997. i 2003. godine u postupku ocjene radne sposobnosti kada su i ostvarili pravo na invalidsku mirovinu.

Za šest novootkrivenih slučajeva prevare s medicinskom dokumentacijom Klinike za neuropsihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" u Beogradu nakon provjere je utvrđeno da lica čiji su inicijali V.Z (47), S.M. (44), G.B. (40), V.V. (44), K.M (46) i B.M (51) nikada nisu hospitalizirana u toj ustanovi.

Iz Fonda MIO navode da od šest Bilećana koji su krivotvorili medicinsku dokumentaciju ove klinike čak tri imaju prebivalište u jednoj, a druga dvojica u drugoj ulici u Bileći, a i oni su pravo na invalidsku mirovinu ostvarili od 2007. do 2009. godine, navodi Srna.

Otkriveni serijski krivotvoritelji

"Frapantno je da su petorica od ukupno šest sa ovog popisa ''serijski krivotvoritelji", ocjenjuju u Fondu.

Oni su, kako se navodi, osim krivotvorenja dokumentacije ove klinike istovremeno krivotvorili dokumentaciju bolnice "Dr Safet Mujić" Mostar kao i dokumentaciju još nekih bolnica iz Srbije.
Prema podacima Fonda, brojevi i povijesti bolesti s otpusnih lista i specijalističkih izvještaja nisu vjerodostojni, odnosno dodijeljeni su drugim pacijentkinjama koje su se hospitalno liječile u toj klinici, a za kliniku je pogrešno napisan naziv Centar za psihijatrijske bolesti, iako tako nikada nije bila registrirana.

U Fondu ukazuju da se i u novootkrivenim slučajevima prevare sa invalidskim mirovinama radi o relativno mlađim ljudima, a na lažnim otpusnim listama opet su najčešće dijagnoze psihoza, depresije, šizoafektivna stanja i posttraumatski sindrom.

Fond MIO će protiv ovih 29 korisnika podnijeti kaznenu prijavu i istovremeno će pokrenuti postupak izvanredne kontrole s ciljem prestanka prava na invalidsku mirovinu.

"Simptomatično je da su u do sada otkrivenih 50 slučajeva lica koja su u postupku ocjene radne sposobnosti prilagali lažnu medicinsku dokumentaciju svi sa područja Hercegovine, od čega njih 31 iz Bileće, šest iz Ljubinja, dva iz Trebinja i iz drugim mjesta", zaključuju u Fondu MIO Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close