Cavusoglu u Sarajevu

Dolazi i Erdogan: Turska će pomoći BiH u borbi protiv terorizma

Vijesti / Flash | 30. 04. 2015. u 10:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Turska će pružiti punu potporu Bosni i Hercegovinu u borbi protiv terorizma'', kazao je u četvrtak u Sarajevu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izražavajući solidarnost s vlastima i građanima BiH nakon terorističkog napada na policijsku postaju u Zvorniku, u kojemu je ubijen jedan, a ranjena dvojica policajaca.

Šef turske diplomacije se sastao s najvišim bosanskohercegovačkim dužnosnicima, a nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom novinarima je kazao kako, uz spremnost da pomogne u borbi protiv terorističke opasnosti, vlada Ankari želi poduprijeti nastojanja BiH za provedbu reformi i približavanje Europskoj uniji i NATO-u.

"Gospodarski bilateralni odnosi nešto se na što se ubuduće moramo fokusirati kako bi ih poboljšali", kazao je Cavusoglu podsjećajući kako je kroz različita ulaganja i investicije turski kapital u BiH do sada angažiran u iznosu od oko milijardu američkih dolara. Dodao je kako to ipak ne može biti razlog za zadovoljstvo, jer postoji još prostora za investiranje i poslovanje.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako su obje zemlje suočene s problemom terorizma.

"Postoji spremnost kod obje zemlje da se protiv zla koje se zove terorizam borimo na svim planovima i svim sredstvima i da to činimo zajedno", kazao je Crnadak, prenijela je Hina.

Bilateralne odnose Turske i BiH dva su ministra ocijenili iznimno dobrim, a Crnadak je kazao kako obje zemlje želi nastavak "trilaterala", u koje bi bile uključene Hrvatska odnosno Srbija, kako je to bila praksa i ranije.

"Vrlo brzo imat ćemo termine za ovakve sastanke", kazao je Crnadak najavljujući i inicijativu za zajednički sastanak visokih dužnosnika Hrvatske, Srbije, BiH i Turske.

U BiH bi tijekom svibnja, kako je najavio predsjedatelj Vijeća ministara, trebao doputovati i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a očekuje se potpisivanje tri nova sporazuma o bilateralnoj suradnji.

Robna razmjena između BiH i Turske trenutačno je godišnje vrijedna oko 400 milijuna eura, no Cavusoglu i Crnadak su rekli kako smatraju da je moguće postići i puno više od toga, no to uglavnom ovisi o popravljanju poslovnog okruženja u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close