Delinkventi

Donesena Uredba o odgojnim preporukama za maloljetne počinitelje kaznenih djela

Vijesti / Flash | 04. 02. 2015. u 14:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru donijela Uredbu koja propisuje način, te vrste i uvjete primjene odgojnih preporuka prema maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, ciljeve koji se žele postići, rokove za primjenu i provedbu te tijela koja sudjeluju u postupku.

Na temelju Uredbe, odgojne preporuke su ispričavanje, ili naknada štete oštećenom, redovito pohađanje škole ili odlaženje na posao, uključivanje u rad bez naknade, u humanitarne organizacije ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja, bolničko ili ambulantno liječenje, te uključivanje u pojedinačni ili skupni tretman odgojnih, obrazovnih, psiholoških i drugih savjetovališta.

Primjena odgojnih preporuka se zasniva na načelima dobrovoljnosti, nepristranosti, neposrednosti, razmjernosti i poštivanju građanskih i ljudskih prava, a sve u najboljem interesu maloljetnika.

Jedan od ciljeva odgojnih preporuka je preusmjeravanje maloljetnog počinitelja kaznenog djela od redovitog kaznenog postupka kako bi bili izbjegnuti negativni učinci na njegovu osobnost i bio osiguran njegov pravilan razvoj.

Svrha je i da maloljetnik sagleda posljedice vlastitog djela i za njega preuzme odgovornost.

Uredba, dakle, daje mogućnost maloljetnom počinitelju kaznenog djela i oštećenom da sami riješe slučaj kroz dijalog koji treba dovesti do međusobnog razumijevanja.

Počinitelj, također, ima mogućnost ispravka greške vraćanjem stvari ili namirenjem štete oštećenom koja je pribavljena kaznenim djelom.

Inače, donošenjem Uredbe ispunjene su obveze proistekle iz novog zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku. Na ovaj način su, ujedno, otklonjeni nedostatci iz Uredbe koja je na snazi bila od 2009. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close