Donacija EU za BiH

Donirano 150 detektora metala

Posjeta veleposlanika i vojnih dužnosnika EU Bosni i Hercegovini zaključena donacijom 150 detektora metala Oružanim snagama BiH
Vijesti / Flash | 06. 07. 2022. u 08:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na kraju jednodnevne posjete Bosni i Hercegovini, 27 veleposlanika Političkog i sigurnosnog odbora Europske unije i visoki vojni uzvanici Vojnog odbora EU predali su Ministru obrane Bosne i Hercegovine 150 detektora metala za Deminerskoj bojni Oružanih snaga BiH.

Detektori metala su prve stavke dostavljene kao dio Mjere pomoći u vrijednosti od 10 milijuna eura u okviru Europskog mirovnog instrumenta, a predviđaju se i 34 transportna vozila i 34 medicinska vozila.

Europski mirovni instrument je novi mehanizam EU za izgradnju obrambenih kapaciteta EU i njenih najbližih partnera. Pored Mjere pomoći za povećanje i modernizaciju sposobnosti Deminerske bojne Oružanih snaga BiH, EU je također nedavno odobrila narednu Mjeru pomoći u vrijednosti od 6 milijuna eura za povećanje kapaciteta Balkanskih vojno medicinskih snaga.

EU smatra Zapadni Balkan, uključujući i BiH, jednim od svojih najbližih partnera. Posjeta visokih uzvanika Bosni i Hercegovini ponovo je potvrdila nedvosmislenu posvećenost EU europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedne ujedinjene i suverene države. EU je izrazila svoju zabrinutost o političkoj situaciji u BiH koja je obilježena nedostatkom dijaloga, retorikom podjela i neprihvatljivim koracima protiv jedinstva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, što sve sprečava perspektivu ove države ka EU.

Veleposlanici su pozdravili suradnju Bosne i Hercegovine sa EU u oblasti vanjskih poslova, sigurnosti i obrane, koje su ključne oblasti za međusobnu stabilnost i prosperitet, a još su i važnije sada, nego ikada prije, kada smo suočeni sa neopravdanom agresijom Rusije na Ukrajinu.

EU čestita vlastima BiH na njihovoj opredijeljenosti za usklađivanje sa mjerama EU i poziva ih na potpuno provođenje tih mjera.

Posjeta visokih uzvanika uključuje sastanak sa snagama i zapovjednikom misije EUFOR Althea. EU pozdravlja punu podršku vlasti u BiH misiji EUFOR Althea, koja ostaje potpuno posvećena pružanju podrške BiH sa ciljem osiguranja sigurnog okruženja za sve njene građane.

Kopirati
Drag cursor here to close