Dodik

Državne odluke će na provjeru u Srpsku

Vijesti / Flash | 16. 10. 2015. u 17:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik iznio je danas niz optužbi na rad Saveza za promjene na razini BiH, čiji lideri se ni danas nisu odazvali na sastanak koji je sazvao s predstavnicima parlamentranih političkih stranaka u RS.

Dodik kaže da se i pored toga "ne zatvaraju vrata za razgovore''.

Aktulane srpske predstavnike u Vijeću ministara BiH iz SDS-a, PDP-a i NDP-a je optužio da im nije stalo do RS i dogovora u okviru ovog entiteta, te da će se zbog toga moratiti uvesti praksa da Parlament RS razmatra sve važne odluke koje se usvajaju na razini BiH.

Nakon sastanka na koji su došli predstavnici stranaka vladajuće većine, SNSD-a, DNS-a i SP-a, te samostalni zastupnik Ilija Stevančević i uime Samostalog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić, Dodik je istaknuo kako predstavnici Saveza za promjene "izdajničkim djelovanjem na razini BiH nastavljaju da urušavaju snagu RS i dovode njezin položaj u najlošiji dosad''.

''To se mora promijeniti i RS ima potencijal za obranu svoje pozicije, a sve njezine institucije uspješno funkcionirajuu'', naveo je.

Dodik, prenosi Fena, zamjera Savezu za promjene da odavno ne predstavlja RS u Sarajevu, već samo svoje vlastite programe, da ne surađuju s entitetskim institucijama, posebno parlamentom RS, gdje se mora voditi rasprava o radu Saveza za promjene u vlasti na razini BiH.

Savez za promjene je ponovo optužio da su dali podršku ugovoru BiH s Islamskoj zajednicom te da ni u vanjskoj politici ne štite interese RS, čijih predstvanika nema u nekoliko povjerenstava i radnih grupa na razini BiH, a ne zna se ni tko je "odgovoran za pokušaj ubojstva premijera Srbije Aleksandra Vučića prije tri mjeseca u Srebrenici''.

Dodik ističe da Savez za promjene nema pravo na svoj, već samo stav RS kada donose odluke o RS.

I potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović je ponovio da su iznenađeni nedolaskom predstavnika Saveza na promjene na ovaj sastanak, iako se, kaže, nastavljaju pritisci na RS iz Sarajeva zbog čega je potrebno jedinstvo, koje, kako je naveo, opozicija ne želi.

Kopirati
Drag cursor here to close