Novi zakoni

Državni službenici mogu u štrajk

Vijesti / Flash | 22. 03. 2016. u 14:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara.

S obzirom na to da je zakon usvojen u nešto drugačijem tekstu u odnosu na onaj usvojen ranije u Zastupničkom domu, bit će potrebno izvršiti usuglašavanje između domova. Predloženim zakonom će se ova oblast uskladiti s ratificiranim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Između ostalog, zakonom je definirano da zaposleni ne mogu otpočeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Vijeća ministara BiH uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i općeg interesa građana i sigurnosti.

Izaslanici su bez diskusije usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a čiji je cilj poboljšanje zakonskih rješenja i njegove bolje provedbe u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

Podržani su principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, koji je predložilo Vijeće ministara, a kojim se uvodi novo priznanje - Orden srebrnog grba Bosne i Hercegovine s mačevima za iskazanu osobnu hrabrost pripadnika Oružanih snaga BiH.

Orden srebrnog grba BiH s mačevima dodjeljivat će se vojnim osobama iz zemlje za iskazanu izuzetnu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći, odnosno spašavanju ljudi i dobara u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama.

Izaslanik Mario Karamatić povukao je svoj prijedlog zakona o izmjeni Zakona o udruženjima i fondacijama BiH. Utvrđeni su i prijedlozi službenog prečišćenog teksta Zakona Bosne i Hercegovine o izvršenju kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera, te Zakona o državljanstvu BiH, čiji je predlagač Ustavnopravna komisija Doma naroda.

Usvojen je Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2015. godinu, Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH za 2015. godinu, te izvještaji o radu parlamentarnih komisija za prošlu godinu.

Izaslanici su primili k znanju dopunu Godišnjeg plana obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u inozemstvu za 2016. godinu. Za zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH imenovan je Jasmin Pilica.

Dom naroda dao je suglasnosti za ratifikaciju Protokola o suradnji i traženju nestalih osoba između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, čime je i okončana današnja sjednica. Najavljeno je da će sljedeća sjednica Doma naroda biti održana 4. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close