u posljednja tri mjeseca

Duhovno uzdizanje na račun države: Za hodočašća izdvojeno 150.000 KM

Vijesti / Flash | 19. 10. 2015. u 06:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Država BiH u posljednja tri mjeseca izdvojila je čak 150.000 KM sredstava poreznih obveznika za hodočašća u organizaciji vjerskih službi sve tri konfesije u okviru Ministarstva obrane (MO) BiH.

Informacija je "Nezavisnim" potvrđena u Ministarstvu, iz kojeg navode da su ovi troškovi "planirani proračunskim procedurama na temelju godišnjih planova vjerskih službi".

Drugim riječima, određen broj vojnika i dužnosnika MO BiH islamske, pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti (ukupan broj hodočasnika i imena nisu dostupni) duhovno se uzdizao na poznatim svetištima širom svijeta - ali ne uz pomoć vlastitih sredstava, već trošeći sredstva svih nas.

Je li ovo moralno i etično, pogotovo u socio-ekonomskoj situaciji u kojoj je BiH, neka prosudi bh. javnost, ali je činjenica da ovo ministarstvo već godinama troši proračunska sredstva za potrebe vjerskih službi i duhovna hodočašća širom svijeta.

"U posljednja tri mjeseca, na koja se referira vaše pitanje, u organizaciji ureda vjerske službe organizirana su tri vjerska putovanja. U organizaciji Ureda vojnog muftije vjernici su putovali na hadž u Meku, u organizaciji Ureda pravoslavnog dušobrižništva upriličeno je hodočašće na Krf, a Ured katoličkog dušobrižništva organizirao je hodočašće u Mariju Bistricu (Hrvatska)", odgovorili su iz Ministarstva na naša pitanja.
Hodočašće na Krf, za koje je izdvojeno oko 20.000 KM, nije bilo jedino za vojnike pravoslavce u 2015. godini, budući da je Ured pravoslavnog dušobrižništva raspolagao s oko 50.000 KM.

Najveći proračun imao je vojni muftija, 67.500 KM, a najmanji Ured katoličkog dušobrižništva - oko 32.000 KM, što je donekle i razumljivo s obzirom na brojnost pripadnika "hrvatske komponente" Oružanih snaga BiH. Nije poznato je li sav ovaj iznos potrošen na hodočašće u Mariju Bistricu, u Hrvatskoj, ili na još neka vjerska putovanja i potrebe, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close