Podjela

'Dva Božića' u Crnoj Gori

Vijesti / Flash | 07. 01. 2015. u 07:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svećenstvo i vjernici dviju pravoslavnih crkava u Crnoj Gori i ove godine odvojeno slave Božić i u utorak na Badnju večer su zasebno palili badnjake.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC), s mitropolitom Amfilohijem na čelu palila je badnjake ispred Cetinjskog manastira, dok je svećenstvo Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) koje je predvodio mitropolit Mihailo to učinilo na platou ispred Dvorca kralja Nikole na Cetinju.

Mitropolit Amfilohije čestitao je vjernicima sveti praznik i kritizirao vjernike CPC-a optužujući ih da lože logorsku vatru i poručujući da oni koji to čine nemaju budućnost.

Kritizirao je čelnike Crne Gore što se pridružilo sankcijama Europske unije protiv Rusije.

Mitropolit CPC-a Mihailo, prilikom paljenja badnjaka ispred Dvorca kralja Nikole, poručio je da se prava te crkve zaboravljaju u korist onih koji ih ''ustrajno vjerski i nacionalno omalovažavaju''.

Rekao je da je crnogorska država obnovljena, ali da se duhovni suverenitet prepušta srpskoj Svetosavskoj crkvi koja, kako je naveo, krivotvori i devastira crnogorske hramove, crkve i manastire već devet desetljeća.

I Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas veliki hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Krista.

Praznovanje Božića počelo je prvim ponoćnim liturgijama, a uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana patrijarh Irinej je sinoć služio bdijenje u Hramu Svetog Save, nakon što je upaljen badnjak na platou ispred hrama.

Patrijarh srpski Irinej pozvao je u božićnoj poslanici vjernike da u miru i ljubavi proslave Božić te upozorio da je čovjek danas, više nego ikada, u opasnosti da zamijeni Boga sotonom, lažnim božanstvom i lažnim znanjem, a istinsku ljubav tjelesnom pohotom i nadmenošću življenja.

"A kada je čovječanstvo u povijesti kretalo tim putem, neminovno se nalazilo u predvorju svoje katastrofe i pred propašću svoje civilizacije", upozorio je Irinej.

Božić, je zajedno s Uskrsom, jedan od najvećih kršćanskih blagdana. Pripreme za ovaj blagdan počinju 40 dana ranije božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tijela.

Prema običajima, na Božić se rano ustaje, prije Sunca, a važna ličnost u proslavi je i položajnik od kojeg se očekuje da u kuću unese radost i veselje.

Vjernici se pozdravljaju s riječima "Mir Božji. Hristos se rodi" i otpozdravljaju s "Vaistinu se rodi".

Poslije 40 posnih dana, ovaj je prvi '' mrsni '' dan.

Pored SPC, Božić 7. siječnja proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Gruzijska pravoslavna crkva, Jeruzalemska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Kopirati
Drag cursor here to close