Potvrđeno

Talijani iz Mostara prebačeni u Sarajevo: Nemaju simptome korona virusa

''Dvoje sedamdesetogodišnjaka sa granice na Bijači, pod sumnjom na korona virus, upućeno je na našu Kliniku gdje su pregledani sustavno u izolaciji i utvrđeno je da nemaju nikakvih simptoma, osim što dolaze iz Italije.''
Vijesti / Flash | 27. 02. 2020. u 10:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za dvojicu Talijana, koji su pod sumnjom na zaraženost korona virusom u srijedu primljeni u Sveučilišnu bolnicu Mostar, potvrđeno je kako nemaju nikakvih simptoma te su, kako je rekao dr. Jurica Arapović, liječnik Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, proslijeđeni u Sarajevo.


''Dvoje sedamdesetogodišnjaka sa granice na Bijači, pod sumnjom na korona virus, upućeno je na našu Kliniku gdje su pregledani sustavno u izolaciji i utvrđeno je da nemaju nikakvih simptoma, osim što dolaze iz Italije. Dalje su proslijeđeni u Kanton Sarajevo gdje će biti sljedeća dva mjeseca, te će se pokrenuti praćenje i zdravstveni nadzor tih osoba'', rekao je u razgovoru za radio postaju RDV dr. Arapović, koji je ispred mostarske bolnice zadužen za koordinaciju s Federalnim ministarstvom zdravstva za nadzor nad korona virusom.

U samoizolaciji 16 slučajeva

Naime, kako je i ranije potvrdio direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, dr. Nermin Avdić, trenutno je u ovoj županiji 16 slučajeva koji se nalaze u preventivnoj samoizolaciji, a pretpostavlja se da ih ima i više.

''To je ono što trenutno imamo u evidenciji, no pretpostavljamo da ima i više slučajeva koji dolaze iz Italije i koji su u zadnjih sedam dana došli iz Italije. Njima je preporuka da se jave telefonski svom nadležnom liječniku i epidemiologu. Telefonski, iz razloga da ne opteretimo trenutne kapacitete u Domovima zdravlja i bolnicama jer je trenutno u državi aktualna i epidemija gripa. S druge strane takve osobe se stavljaju pod zdravstveni nadzor i u samoizolaciju s ograničenim kretanjima'', rekao je dr. Arapović.

Liječnik mostarske Klinike za infektivne bolesti ističe kako definitivno nije pobornik panike koja je zavladala zbog korona virusa, no nije ni za demistificiranje, jer trenutno ne znamo puno o toj virusnoj infekciji.

''Dobra je stvar što još nema registriranog virusa. Strah mi je jasan, no ono što preporučam je da nema razloga za paniku. Moramo biti samosvjesni i oprezni. Svaki čas može doći, bilo stranac bilo naš državljanin, inficiran ovim virusom. Naše pučanstvo treba biti svjesno da je korona virus tu. Zasada nema pozitivnih, onih sa sumnjom, što ne znači da neće biti'', ističe.

Sustav spreman

Obzirom da je dosta građana skeptično po pitanju spremnosti našeg zdravstvenog sustava, dr. Arapović poručuje kako je 'sve spremno' te da je ovo jučer bila 'neka mala vježba'.

''Naš izolacijski blok je spreman, imamo osoblje educirano za to. Također, moramo biti svjesni da je veliki pritisak. Zasad imamo dovoljne rezerve i nadam se da ćemo dobiti još opreme jer prije svega moramo zaštiti bolnički sustav, zdravstvene djelatnike i nemedicinsko osoblje. Početkom veljače smo pripremili dvije sobe izolacije po svim uzusima bio sigurnosti s mogućnosti proširenja na još dvije sobe. Tako da bi u principu, cijela zgrada mogla postati spremna za izolaciju, ali se nadamo da do toga neće doći'', govori dr. Arapović.

Na upit kad se građanima preporučuje javljanje liječniku, ističe kako se prvo mora definirati sumnjiv slučaj, a on odgovara epidemiološki za one građane koji su bili u kontaktu s državama zaraženim korona virusom. Nakon toga tu su i visoka temperatura, otežano disanje, respiratorne tegobe.

Kad se javiti liječniku?

''Takvi slučajevi se najavljuju preko nadzornog epidemiologa, kontaktira se dežurni liječnik koji prima pacijenta po proceduri najavljivanja. Imamo cijeli algoritam, postupnik, kako se zbrinjavaju takvi bolesnici, imamo educirane medicinske timove koji će sanitetom dovesti takvog bolesnika do odredišta. Nakon čega ide testiranje, gdje se uzorak šalje unutar 24 sata u KUC Sarajevo, nakon čega se potvrđuje ili odbacuje sumnja na korona virus'', objašnjava.

Navodi kako mjere prevencije za importirane moguće slučajeve vrijede isključivo za osobe koje su u tranzitu i koje su bile u zaraženim zemljama i te osobe se stavljaju pod zdravstveni nadzor, njih se promatra. Ako dođe do simptoma javljaju se svom nadležnom liječniku i onda se dalje postupa s njima.

''Za druge građane, koji se nisu nigdje kretali, vrijede pravila koja vrijede i za običnu gripu, jer morate biti svjesni da sada vlada sezona gripe i u pravilu što vrijedi za gripu vrijedi i za korona virus'', poručio je dr. Arapović.

Kopirati
Drag cursor here to close